Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

České dráhy vymazaly konkurenci. Papírové jízdní řády pro všechny končí

Letos poprvé nevyjde úplný knižní jízdní řád.
Letos poprvé nevyjde úplný knižní jízdní řád.  (Autor: Blesk - Martin Pekárek)
Autor: mts - 
8. prosince 2015
08:40

Řada lidí si bez nich dokáže jen těžko představit cestování vlakem. I přesto letos poprvé v historii Správa železniční dopravní cesty nevydá knižní řády, zájem o ně totiž rok od roku klesal. Svou bichli tak vytiskly pouze České dráhy. Nezahrnují tam ale soukromníky, takže to například vypadá, že mezi Prahou a Ostravou jezdí jen jeden dopravce, a ne tři, upozornil v úterý server iDnes.cz.

Ukončit vydávání knižních jízdních řádů si může Správa železniční dopravní cesty dovolit díky vyhlášce, která stanovuje, že rozvrh jízd vlaků stačí zveřejnit na webu.

Zájem o brožury skutečně klesal. Podle iDnes.cz se jich v 70. letech běžně prodávalo přes tři čtvrtě milionu, loni jich ale vydali jen 35 tisíc kusů.

Podobné množství knih, konkrétně 31 tisíc, nechaly letos vytisknout České dráhy. Jeden kus stojí 99 korun, tedy o 39 korun víc než loni.

„Protože jde o jízdní řád naší společnosti, obsahuje spoje naší společnosti a kooperujících železničních podniků, které provozují službu ve veřejném zájmu,“ vysvětlil mluvčí drah Petr Šťáhlavský, proč lidé v řádech nenajdou spoje soukromých dopravců RegioJet či Leo Express.

zlymikes ( 8. prosince 2015 09:22 )

Jeden by se až lekl, kdyby vznikla mezi všemi dopravci domluva a s úctou k cestujícímu byl společnými náklady vydán jeden kurzbuch

Zobrazit celou diskusi