Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Psy, hroby i nemovitosti: Co všechno můžete mailem koupit od státu?

Autor: sou - 
4. prosince 2015
08:44

Koupě nemovitosti od státu může být mnohem výhodnější než přes například inzertní weby. Na internetových stránkách je nabízí úřad se zkratkou ÚZSVM, většinou nemovitosti prodává za odhadní ceny. U těch žádaných, kde se sejde více nabídek, pak může dojít až k veřejné aukci. Asi by vás překvapilo, co všechno se nechá v jejich nabídce najít – výjimkou nejsou ani hroby nebo psi.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) nabízí například i jeden z nejvyhlášenějších plzeňských kulturních domů 90. let. Svornost je v nabídce za šest a půl milionu korun. Řadu let chátrá. To ale není jediná nabídka. Celkově tam totiž zaměstnanci vyvěsí stovky nemovitostí. Jejich majitelé buď zemřeli bez dědiců a nikomu objekt neodkázali nebo jde o věci a objekty zaniklých státních organizací.

Návštěvníci stránek mohou nejen vyhledávání filtrovat podle regionu nebo data zveřejnění inzerátu, ale navíc jim mohou chodit upozornění na nabídky, například pozemky v dané lokalitě, do mailu. „Jedná se o rozmanitý majetek, od spodního prádla až po auta a domy. O počtu zájemců samozřejmě rozhoduje, o co konkrétně se jedná. Například o dům v lukrativní části Prahy je větší zájem než o starší budovu v obci s velkou nezaměstnaností, která vyžaduje rekonstrukci,“ popisuje pro Lidovky.cz mluvčí úřadu Radek Ležatka.

V případě nemovitostí, které jsou v atraktivní lokalitě a je u nich hned několik nabídek, může ÚZSVM přistoupit k vyhlášení veřejné aukce. K přihazování dochází po otevření obálek, kde jsou všechny nabídky seřazeny od nejvyšší po tu nejnižší. „Příkladem je byt v pražských Dejvicích, u kterého se díky velkému zájmu vyšplhala cena z 1,9 milionu korun na více než tři miliony,“ upozorňuje mluvčí Radek Ležatka.

V nabídce jsou i hroby nebo psi

Nový způsob prodeje majetku je podle ÚZSVM mnohem průhlednější. Navíc se tím daří zvyšovat listinná prodejní cena. Například u aukce jednoho z domů vzrostla o 46 procent. Od letošního ledna do listopadu utržil úřad 1,84 miliardy korun. Podstatnou část z příjmů ale tvoří nedávný prodej areálu budov na pražském náměstí Republiky za 790 milionů korun.

Nabídka úřadu je ale rozmanitá. Kromě domů a pozemků nabízí i starožitnosti, prázdné hroby, které nikdo neplatí, nebo psy, kterým zemřel majitel a nemůže se o ně nikdo postarat. Ti jsou pochopitelně zadarmo. Všechno se ale do nabídky nedostane. Celých 84 % věcí a nemovitostí, které zaměstnancům projdou rukama, převede bezplatně krajům, městům či obcím. Sběratelsky cenné předměty pak putují například do muzeí či galerií.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi