Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chcete k Vánocům od státu 2000 Kč? Stačí zkontrolovat stavební spoření

Pro maximální příspěvek z ministerstva financí zkontrolujte do konce roku svůj účet stavebního spoření.
Pro maximální příspěvek z ministerstva financí zkontrolujte do konce roku svůj účet stavebního spoření.  (Autor: Profimedia/Blesk - Jarmila Hluchá)
Autor: kle, ČTK - 
6. prosince 2015
19:12

Ti, kteří neposílají vklady na své stavební spoření pravidelně, mají na mimořádný vklad čas jen do 31. prosince 2015. Pokud však chtějí platit poštovní poukázkou, mají času ještě méně. V opačném případě přijdou o státní příspěvek – až o 2000 korun. Stavební spoření má třetina Čechů.

Na konci září měli Češi uzavřených 3,55 milionu aktivních smluv o stavebním spoření. Ti, kteří si nespoří formou pravidelných plateb, mají nejvyšší čas na doplacení potřebné částky. Jinak zbytečně přijdou o státní příspěvek ministerstva financí.

Chcete peníze od státu?

Stavební spoření má výhodu ve formě každoročního příspěvku ministerstva financí. Ten tvoří až 10 procent z naspořené částky, maximálně však 2000 korun. „Pro získání celé výše státního příspěvku je proto nutné na účet každý rok vložit alespoň 20 tisíc korun,“ říká Jitka Jechová, mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

„Raději si zkontrolujte, zda jste na své stavební spoření poslali alespoň zmiňovaných 20 tisíc korun. Jinak byste mohli zbytečně přijít o státní příspěvek,“ dodává. Ministerstvo financí vyplatilo za loňský rok na státních podporách na stavební spoření 4,761 miliardy korun. Předloni to bylo o 192 milionů více.

Nespoléhejte na konec roku

Kdo chce získat ze státní podpory maximum, měl by si s vkladem na svůj účet stavebního spoření pospíšit. Rozhodující je datum připsání. „Vklady musejí být na účet připsány nejpozději 31. prosince 2015. Aby byly připsány včas, je třeba si hlídat data podle typu převodu,“ připomíná Jechová.

V případě platby převodním příkazem stačí ohlídat datum splatnosti 31. prosince. Pro jistotu je však lepší ověřit, zda s tímto datem konkrétní banka pracuje. Méně času mají ti, kteří se rozhodnou zaplatit poštovní poukázkou. „V tomto případě je platba možná jen do 18. prosince 2015. Platba poukázkou totiž trvá až 5 dní,“ varuje Jechová.  

Závěr roku navíc bývá velmi rušný. Na poštách i v samotných spořitelnách. Mnoho lidí si na poslední chvíli zakládá nové smlouvy či mění ty stávající. Konec roku totiž tradičně přeje nejrůznějším akcím.

„Stavebko“ už Čechy tolik netáhne

Stavební spořitelny uzavřely za tři čtvrtletí letošního roku 281 tisíc nových smluv, což je meziroční pokles o 23 procent. Průměrná cílová částka u nových smluv ovšem meziročně stoupla o 38 tisíc na 370 tisíc korun.

Celkový počet smluv o stavebním spoření nepřetržitě klesá od roku 2003. Ke konci září bylo uzavřeno celkem 3,55 milionu smluv, což je o 274 tisíc méně než ke konci roku 2014.

Podle statistik ministerstva financí klesá i objem a počet úvěrů. Spořitelny evidují 710 tisíc úvěrů, tedy o zhruba 43 tisíc méně než na konci loňského roku. Jejich celkový objem klesl o 7,2 miliardy na 242,4 miliardy korun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi