Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dvě másla v supermarketech byla samá voda. Propadli Češi, nebo cizina?

Není máslo jako máslo.
Není máslo jako máslo.  (Autor: Foto: Petr Novotný, Daniel Černovský)
Autor: ula - 
30. listopadu 2015
19:35

Státní zemědělská a potravinářská inspekce vyrazila do maloobchodů, aby před Vánoci otestovala kvalitu másel. Jak od českých, tak zahraničních výrobců. Ze 30 vzorků nevyhovovaly dva a příznivci domácí produkce si můžou oddychnout.

Inspektoři otestovali 30 másel, u dvou se objevily prohřešky kvůli překročení povoleného obsahu vody ve výrobku. Másla, která neprošla, byla zahraniční výroby.

„Jednalo se o překročení parametrů, které lze považovat za falšování, a to překračováním povoleného obsahu vody ve výrobku,“ uvádí ve své zprávě SZPI. Obsah vody je povolen v hodnotě 16 procent, jedno z másel obsahovalo 16, 9 procenta. Jednalo se o másla značky TESCO Value máslo, původem výroby z Belgie, na které inspektoři narazili v Tescu ve Vyškově, a druhé bylo opět máslo z Belgie, od stejného výrobce, z prodejny Hruška v Olomouci.

Česká másla jsou nej...

Inspektoři uložili opatření k odstranění nedostatků, aby másla odpovídala požadavkům právních předpisů. Zároveň bude zahájeno správní řízení.

Výsledek kontroly dopadl velmi dobře hlavně pro česká másla, jejichž jakost je podle zprávy Státní zemědělské a potravinářské inspekce vysoká.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kkkastr ( 1. prosince 2015 11:39 )

Cinkali jste klíčkama? Tak žerte!

fotrpjotr ( 1. prosince 2015 11:38 )

Tento produkt má s máslem,který se vyráběl za komunistů společný jen název.

vi3ol ( 1. prosince 2015 11:30 )

Taky jsem ji koupil, už je z ní segedín.. zatím žádná otrava.. .. Ale chce to prohlédnout si pár balíčků, to je fakt..

va45 ( 1. prosince 2015 10:47 )

Dnešní mladí vůbec kritizují to co nezažili.Ať se to někomu líbí či ne tak za komunistů máslo bylo prostě máslo.Mladí nějak zapomínají,že dnešní výrobci a supermarkety nejsou České ale má je v rukou cizina a ta určuje co se bude prodávat.Máslo se sem dováží většinou z Polska.Když ho rozehřejete třeba na těsto tak je to samá voda.Mladí zřejmě neví,že dneska se vyrábí kvantita ne kvalita.Já osobně si raději přidám a kupuji Farmářské máslo nebo Irské,které někdy prodává Lídl.Ovšem musíte na něj natrefit.To se přibližuje kvalitou a chutí kdysi Českému máslu.Na pečení kupuji to které většinou mají.S tou vodou.Těstu to nevadí.

cipisek134 ( 1. prosince 2015 10:28 )

pelagie:no tak jste se vykecal a jedeme dál, trochu se divím, že stále zdůrazňujete farmářské produkty, víte kulový čím zvířata krmí a jaká hnojiva používají a že se jedná o velmi kvalitní výrobky, všechno je to stejně šunt, raději nevědět co jíme... Milá pelagie, toho farmáře znám osobně, už ikskrát jsem na jeho farmě byl a věř, že ty jatečný zvířata jsou chovaný stejně jako je chovají lidi na vesnicích a i uplně stejně krmený.

Zobrazit celou diskusi