Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Máte problémy s parkováním? Nabízíme 5 rad, jak si za volantem zachovat klid

  • Autor: ula - 
    27. 11. 2015
    13:50

    Příčné nebo šikmé parkování vám jistě problém nedělá. Ale co parkování podélně v řadě za sebou stojících aut? Parkování je disciplína, kterou řada řidičů zrovna nezbožňuje nebo přiznává, že ji příliš neovládá. Blesk.cz vám přináší 5 tipů, jak zaparkovat s chladnou hlavou.

  • 1.Žádný spěch

    Víc než točení volantem při parkování dává řidičům zabrat pomalý pohyb. Nenechte se vystresovat ani časem nebo netrpělivými spolujezdci a parkujte pomalu. Jediný, kdo vás donutí spěchat, by měl být vůz policie nebo houkající sanitka.


    Zpočátku cvičte pohyb na zpátečku pouze na volnoběh, dokud se nenaučíte regulovat rychlost spojkou. Když spojku pouštíte, auto se zrychluje. Když ji přišlapujete, auto se zpomaluje. Spojka se drží v záběru – auto udržuje standardní rychlost, nebo spíše pomalost. Klíčem k úspěchu je tedy ovládnout tuto „šnečí jízdu“.

    Žádný spěch Žádný spěch | Profimedia

  • 2.Odstupy a úhly

    S autem si najeďte tak, aby bylo na stejné úrovni jako vozidlo, které stojí před vaším parkovacím místem. Mezi vaším a sousedním vozem by měla být mezera 75 centimerů až jeden metr, nelepte se na něj.


    Ze základní pozice vytočte volant co nejvíce doprava. Zařaďte zpátečku a začněte velmi pomalu couvat. Tím se začnete jakoby obtáčet okolo vozidla vedle vás. Pokračujte, dokud s ním vaše auto nebude svírat úhel 45° a pak zastavte. Teď volant otočte pro změnu úplně doleva a začněte opět pomalu couvat. Jako zázrakem se vaše auto postupně dostává do pozice rovnoběžné s chodníkem! V této pozici zastavte, ale nechte ještě běžet motor.


    Pak přichází ještě finální ladění. Aby auta před vámi i za vámi mohla pohodlně a bez škrábanců vyjet, popojeďte si malinko dopředu (nebo dozadu) tak, aby zepředu i zezadu byly dostatečně velké mezery. Doporučuje se alespoň jeden metr.

     

    Odstupy a úhly Odstupy a úhly | Profimedia

  • 3.Co takhle placené parkoviště?

    Možná je vaše odpověď okamžité „ne“, ale spočítejte si, kolik byste ušetřili času a nervů, pokud byste si zaplatili místo na soukromém placeném parkovišti.

     

    Co takhle placené parkoviště? Co takhle placené parkoviště? | Profimedia

  • 4.Pojistěte se

    Nejvyšší podíl škod z havarijního pojištění je způsoben havárií (84 procent), z toho neuvěřitelných 45 procent nastane při parkování nebo je způsobeno na zaparkovaném vozidle. Proto uzavřete minimálně povinné ručení.

     

    Pojistěte se. Pojistěte se. | Profimedia

  • 5.Zabezpečte si auto

    Zajistěte si auto před případnou krádeží. Podle statistik ministerstva vnitra bylo v roce 2014 zjištěno v ČR celkem 8720 krádeží aut. Na Prahu připadá celkem čtvrtina krádeží, což dělá z hlavního města bezkonkurenčně nejvíce rizikovou část republiky.

     

    Krádeže jsou často umožněny i banálním zapomenutím uzamčení auta, nebo ponecháním věcí na viditelném místě. I igelitová taška na zadním sedadle může přilákat zloděje.

     

    Zabezpečte si auto. Zabezpečte si auto. | Profimedia

Zobrazit celou diskusi