Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Slavnostní rozsvícení vánočního stromečku nebude. Praha se bojí teroristů

Vánoční strom se v Praze rozsvítí. Jen nebude určena přesná hodina.
Vánoční strom se v Praze rozsvítí. Jen nebude určena přesná hodina.  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ula, ČTK, lut - 
23. listopadu 2015
17:31

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí budou letos bez slavnostního rozsvícení stromu. Stromeček samozřejmě rozsvícen nakonec bude, neodehraje se to ale oficiálně v pevně daný čas. Rozhodli se tak organizátoři kvůli bezpečnosti. Stejně tak Praha posílí bezpečnostní opatření tam, kde se lidé a turisté nejvíce vyskytují.

„Slavnost bude, ale není určena přesná hodina. Chceme předejít větší koncentraci lidí,“ vysvětlil po schůzce záchranných složek radní Libor Hadrava (ANO). Ohledně bezpečnostní situace v Praze podle něj magistrát spolupracuje s policií.

„Nebojíme se teroristického útoku, ale spíše paniky v případě, že by situace někdo zneužil. Adventní trhy v centru Prahy dostanou sváteční podobu podle původního plánu, strom se rozsvítí v průběhu soboty. Vždy po setmění pak mohou návštěvníci trhů i v dalších dnech vidět každou hodinu připravenou animaci rozsvěcení stromu,“ říká Hana Tietze, mluvčí Vánočních trhů na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze 2015.

Primátorka Andrea Krnáčová sdělila, že Prahu posílí o bezpečnostní opatření v těch místech, kde se lidé a turisté vyskytují nejvíce, například na Václavském nebo Staroměstském náměstí či v MHD.

Smrk z České Lípy

Osmašedesátiletý smrk pro pražské vánoční trhy pochází letos z České Lípy. Pokácen byl v neděli. Do Prahy přijde v úterý nad ránem. V časných ranních hodinách začne jeho vztyčování a kotvení. Hotovo by mělo být kolem 3:30. Jak bude letos ozdoben, zatím pořadatelé neprozradili. Motiv prý bude stejně jako v předchozích letech vycházet z české kultury a historie.

gabreta ( 24. listopadu 2015 14:16 )

Jakej je rozdíl mezi davem při rozsvícení stromku a davem na trzích? Ty by měli v Práglu zrušit taky ne? To nemají strach, že kdyby něco, že si člověk z leknutí může chrstnout horkej Grog do ksichtu??

st.rec ( 24. listopadu 2015 08:52 )

Proč se nepřihlásí všichni sluncaři a nejdou jako jeden hrdina rozsvítit tradiční symbol?Kníže zazpívá Ježíšku panáčku,Šabatová bude rozdávat vánoční svíčky a Dienstbier může zapálit františka,ostatní budou okolo hlasitě podporovat naše zvyky a tradice,tak se přece nemůže nic stát.

moiaza ( 23. listopadu 2015 22:54 )

Hurá a sláva EU. Sláva pravdě, lásce a porozumění. Nebude rozsvícen stromek, možná časem nebudeme slavit vánoce. Praha se bojí? A koho? Kníže chce ať vítáme naše přátelé ze Syrie. Pravdoláskař u Jílkové tvrdil, že o žádné vrahy nejde. Podívejte se, přicházejí bez zbraní. Tak koho se bojí? Budoucích zaměstnaců v českých firmách? Chudáku, co utekli před válkou? Starých, nemocných a děti? Nebo nám zas někdo lže a je to trošku jinak? Nějak mi to neštýmuje.

gabreta ( 23. listopadu 2015 22:02 )

Žádný rozsvícení stromku, možná i zrušený Vánoce a to jsou utečenci ještě v lágrech!! Je vidět, kdo vítězí, když křesťanský svátky se budou ořezávat do ztracena!!

mandat ( 23. listopadu 2015 20:16 )

Proc si tam nezasadi nejaky strom a nechaji ho tam.Tohle je strasna skoda, znicit krasny strom a pak ho vyhodi.

Zobrazit celou diskusi