Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Teror vyhnal Čechy z pařížských ulic. Hromadně zrušili cesty do „města lásky“

Autor: všm - 
20. listopadu 2015
17:30

Útoky v Paříži po sobě zanechaly 129 mrtvých a Češi to rozhodně neberou na lehkou váhu. Prodej letenek po teroru klesl o 70 procent, zájem se snížil i u eurovíkendů či vánočních pobytů. Opatrnější jsou tuzemci také při vybírání letních zájezdů. Pro Blesk.cz to uvedli zástupci Student Agency.

Teroristické útoky ve Francii dopadly na cestovní ruch v celé Evropě. U předvánočních pobytů klesl zájem o 10 procent, největší propad je samozřejmě u zájezdů do Paříže.

„Pořadatelské cestovní kanceláře eurovíkendy neruší, nicméně předpokládáme, že u některých zájezdů bude nutné operativně přizpůsobit program – například kvůli omezené přístupnosti některých památek. Jak se budou nadále vyvíjet prodeje adventních eurovíkendů v evropských metropolích bude velmi záležet na dalším vývoji,“ uvedla ředitelka dovolena.cz Eva Sedlmajerová.

Češi přestali létat i do Bruselu

Ještě výrazněji dohru tragických události pocítili prodejci letenek. Zájem o letenky do Paříže propadl meziročně o 70 procent. „O polovinu méně letenek než ve stejném období před rokem si Češi koupili také do Bruselu. Celkově se prodej letenek během jediného týdne propadl o 20 procent,“ okomentovala ředitelka prodeje letenek Student Agency Věra Janičinová.

Co se týká autobusové dopravy, i zde se snížil prodej jízdenek asi o deset procent. „U ostatních evropských metropolí propad zájmu nepozorujeme, naopak například u Londýna počet cestujících meziročně vzrostl o více než deset procent,“ popsala ředitelka autobusové dopravy Student Agency Ivana Kašická.

Exotika se zdá bezpečnější?

Kombinace útoků v Paříži, nedávných útoků na turisty v Tunisku a údajná bomba na palubě ruského letadla ovlivnila turistický ruch i z dlouhodobého hlediska. Češi vybírají letní zájezdy velmi opatrně, spíše se zajímají o exotické destinace typu Dominikánská republika nebo Kuba.

„V týdnu bezprostředně po útocích Češi odložili také nákup zájezdů k moři na léto 2016 v režimu First minute, i tady jsme zaznamenali oproti předcházejícím týdnům pokles objednávek. Tragické události se naopak nedotkly zájmu klientů o dovolenou v exotických destinacích jako je Dominikánská republika nebo Kuba, prodeje se meziročně zvýšily až o 32 procent,“ dodala Sedlmajerová.

rodrigues ( 20. listopadu 2015 18:28 )

Raději pojedu 10x na týden do Paříže, než strávit jediný den v Praze.

naidka ( 20. listopadu 2015 18:14 )

Opr. Letos, Boha, jak se to zdá dávno.

naidka ( 20. listopadu 2015 18:06 )

Loni jsme kupovali zájezd "first minute" - nějakou cenovou výhodu jsem nezaznamenala - a potom trnula vzhledem k situaci v Evropě, jestli to s dovolenou dobře dopadne. Dopadlo, ale na rok už riskovat nebudeme.

danyhhh ( 20. listopadu 2015 17:50 )

 Nebojte se

Zobrazit celou diskusi