Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chemická bomba tiká v každém z nás! Zemědělci nás »krmí« nebezpečnými pesticidy

Autor: Saša Vetkovská - 
12. listopadu 2015
20:00

Stokrát nic umořilo osla, říká staré české rčení a přesně sedí na situaci, kdy nám zemědělci servírují plody s pesticidy. Přitom na zdravé hospodaření dostávají ročně miliony.

Povolené limity nepřekračují, přesto podrývají naše zdraví. Zbytky pesticidů, jejichž množství je relativně neškodné a povolené zákonem, vytváří podle odborníků v našem těle časovanou bombu. Nikdo neví, kdy a jak exploduje.

„Některé z pesticidů se například hromadí postupně v tukové tkáni. V ní se jen uloží a zakonzervují. Při fyzické zátěži nebo hubnutí, kdy se tuk odbourává, začnou se tyto látky vyplavovat a jejich koncentrace v organismu se zvyšuje,“ objasňuje lékař a mikrobiolog Karel Mencl. Pak má-li člověk například jinou základní chorobu, hrozí riziko, že ji tyto jedy podpoří nebo se na oslabeném organismu mohou podepsat jinde.

Specialisté varují také před tzv. koktejlovým efektem. Pesticidů, které zemědělci používají, je široké spektrum, a byť v minimálních dávkách, do těl se nám dostává jejich velká skladba. „Nikdo neřekne, jak budou nebo nebudou v těle reagovat. Mohou vyvolat něco, co je ještě nepříznivější,“ varuje Mencl.

Co se po zemědělcích žádá? Místo postřikováním plodin vysokými dávkami pesticidů mají například rok od roku na polích střídat plodiny, používat odrůdy odolné nebo tolerantní ke škodlivým organismům nebo chránit a podporovat organismy užitečné.

Aby se zemědělec choval vůči přírodě i spotřebiteli šetrněji, dostává dotaci na ornou půdu. Ta je řádově 6000 Kč na hektar, z toho je 80 % z evropských zdrojů a 20 % dorovnává stát. Konečné sumy jdou tedy do milionů i desítek milionů korun.

Mezi nejkontaminovanější potraviny patří ovoce a zelenina. Ve 49 % ovoce, zeleniny a obilovin v EU bylo nalezeno 338 druhů pesticidů, z toho 319 v ovoci a zelenině a 93 druhů v obilovinách.

Pesticidy Pesticidy | Foto: Zbyněk Pecák

Takhle nás ničí

● Pět nejčastěji se vyskytujících pesticidů v EU je klasifikováno jako karcinogenních, mutagenních a toxických pro hormonální systém.

● Způsobují toxicitu mozku a nervového systému.

● Jsou v pozadí rakoviny.

● Vyvolávají alergie, podráždění kůže, očí a plic.

Poškozují děti

● Vědci z Harvardské univerzity zjistili zvýšené riziko syndromu ADHD (porucha pozornosti) spojené s hyperkativitou u dětí, které jsou vystavené obvyklé úrovni organofosfátů v běžných kontaminovaných potravinách.

● Organofosfáty způsobují u dětí např. poškození nervové soustavy, což může mít vliv na vývoj mozku.

● Pesticidy mají také vliv na narození dětí s autismem.

●V mateřském mléce vědci zjistili 10x až 30x více pesticidů než v kravském.

Pesticidy z těla rozhodně rychle nezmizí. Američtí vědci zjistili přítomnost až 28 druhů pesticidů v krvi a moči 96 % obyvatel ve věku starších 6 let.

Marcela KREJSOVÁ ( 11. března 2024 09:01 )

Půjčujeme i bez registrace.

Nabízím finanční pomoc občanům České republiky. Získám půjčku pro vaše potřeby za velmi dobrých podmínek. Financování pochází ze soukromých zdrojů a není prověřeno majetkovými poměry. Ověřte si svou schopnost splácet na e-mailové adrese: marce­la.kr­ejso­va01@g­mail­.com nebo WhatsApp: +420608987486.

Marcela KREJSOVÁ ( 11. března 2024 09:00 )

Nabídka půjčky mezi jednotlivci za 24 hodin.
Jsme ochotni půjčit s úrokovou sazbou 3%, nabízíme půjčky komerčním a soukromým organizacím v rozsahu od 50 000 Kč do 20 000 000 Kč v období od 1 do 30 let, nabízíme S úvěrem s nízkou úrokovou sazbou a bez kreditní kontroly nabízíme osobní půjčky, půjčky na konsolidaci dluhů, rizikový kapitál, komerční půjčky, studentské půjčky, úvěry na bydlení. "uveďte výši potřebného úvěru a trvání, které si můžete dovolit, jsme dobře certifikováni a registrováni, naše půjčky jsou dobře pojištěny pro maximální bezpečnost, což je naše nejvyšší priorita. Email: marce­la.kr­ejso­va01@g­mail­.com Nebo WhatsApp: +420608987486.

moiaza ( 12. listopadu 2015 20:55 )

 Zemědělcům jsou nějaké pesticidy zcela ukradeny. Drtivé většině jde jen o prachy. Zbohatnout a to co nejrychleji. Jen malé procento je těch poctivých zemědělců, kteří myslí i na zdraví spotřebitelů. Osobně na vlastní oči jsem viděl několik zemědělců, kteří si na zemědělce jen hrají. Jedy, jedy a jedy. Hlavně že se urodí a prodají. Je to dáno systémem v naší kapitalistické společnosti. Hlavně zbohatnout!

Zobrazit celou diskusi