Odkud se bere jed v našich dětech: Kadmium se dostává i do zdravých potravin
Je to zneklidňující zpráva. Polovina českých dětí má v ledvinách jedy. Co je kadmium a jak se do těl našich dětí dostává? Jaké potraviny ho obsahují nejvíce?
Státní zdravotní ústav analyzoval několik let kontaminaci potravin kadmiem. Zjistil, že deset procent celé populace ho konzumuje víc, než je zdrávo. U kuřáků je množství kadmia ještě 5krát vyšší.
Alarmující je, že u více než 50 % dětí předškolního věku je týdenní zátěž touto chemikálií vyšší než doporučená dávka. „Vycházeli jsme z toho, co děti jedí," vysvětluje profesor Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu a dodává: „Kadmium totiž obsahuje i mnoho tzv. zdravých potravin, jako je ovoce, zelenina, brambory a cereálie. Do nich se tento karcinom dostane prostřednictvím hnojiv, která jsou kontaminovaná právě kadmiem a vápníkem. Právě na zemědělce by se mělo rázně apelovat, aby tato hnojiva nepoužívali.“
Co je kadmium? Škodí hlavně ledvinám
Kadmium je silně jedovatý těžký kov, jeho užití v průmyslu a zemědělství se proto omezuje na minimum. Usazuje se zejména v ledvinách a játrech a vylučuje se jen velmi pozvolna a obtížně. Způsobuje rakovinu, chudokrevnost, neplodnost, řídnutí kostí a chronickou rýmu.
Kvůli tomu, že se kadmium ukládá především do ledvin a populace stárne, má potíže s ledvinami stále více lidí. Problém je, že nemocné ledviny nebolí a na nemoci ledvin se obvykle přijde pozdě.
Potraviny s nejvyšším obsahem kadmia
Obilniny
Okopaniny (brambory, řepa, mrkev, meloun)
Zelenina
Vnitřnosti
A ještě k tomu předražených! To jsme to dopracovali po 25 letech kapitalismu a tzv. demokracie!!!