Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Tuhý boj o nejkrásnější nádraží Česka. Těsně vyhrál Nový Jičín

Autor: ČTK - 
11. listopadu 2015
13:10

Nádraží Nový Jičín–město se může od středy chlubit titulem Nejkrásnější nádraží v Česku. Rozhodlo o tom 1100 lidí, kteří pro ně hlasovali mezi desítkou finalistů v 9. ročníku soutěže. Titul pohádkového nádraží si letos odnesla nádraží na úzkorozchodné důlní dráze Kateřina v Karlovarském kraji a nádraží Lašovice v kraji Středočeském.

 

 

Nádraží v Novém Jičíně porazilo o necelých 130 hlasů nádražní budovu v Jablonném v Podještědí, která byla druhá v pořadí. Mezi ostatními deseti nominovanými nádražími pak byla uvedena například ta v Jeseníku, Poděbradech, Černé nad Orlicí nebo v šumavském Černém Kříži.

Minulé ročníky soutěže o nejkrásnější nádraží vyhrála nádraží v Brně-Chrlicích, v Rynolticích na Liberecku, východní nádraží v Opavě, Uherské Hradiště, Ostroměř u Hořic a v Trutnově. V Česku existuje na 2500 zastávek, na kterých se nachází zhruba 8000 nádražních budov a dalších železničních staveb.

Asociace Entente Florale – Souznění pořádá soutěž od roku 2007. Spolupracují s ní například Plzeňská dráha, České dráhy, Jindřichohradecké místní dráhy, Správa železniční dopravní cesty, Posázavský Pacifik nebo občanské sdružení ŽelPage.

Zobrazit celou diskusi