Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Strach po pádu letadla: Češi se bojí jezdit do Egypta, kupují méně zájezdů

Autor: ČTK, mts - 
9. listopadu 2015
18:32

Prodeje zájezdů do Egypta po pádu ruského letadla na Sinaji zpomalily. Uvedla to Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. V egyptských letoviscích Hurghada a Marsá Alam je nyní okolo 2000 českých turistů. V letovisku Šarm aš-Šajch nejsou žádní čeští turisté, kteří by cestovali s tuzemskými kancelářemi.

Prodeje zájezdů do Egypta zpomalily v důsledku pádu ruského letadla od minulého víkendu. Nyní se již prodeje zlepšují. Současné prodeje potvrzují trend letošního roku – vyšší zájem o tradiční evropské destinace na úkor arabských a muslimských zemí,“ uvedla výkonná ředitelka asociace Kateřina Petříčková.

Od začátku předprodejů registrujeme menší zájem o Egypt. Po útoku na Sinaji letní předprodeje ještě více zpomalily,“ uvedl mluvčí cestovní kanceláře Ficher Jan Osúch. Naopak výrazně vyšší je zájem o Španělsko nebo Bulharsko, které lidé dlouhodobě považují za zcela bezpečné destinace.

„Registrujeme za minulý týden přibližně desetiprocentní propad zájmu o letovisko Marsá Alam. Na druhou stranu poptávka po letovisku Hurghada je meziročně vyšší. Dotazy klientů na situaci v Egyptě registrujeme, ale pouze v řádech jednotek,“ dodala obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Berberi. Podle ní nelze jednoznačně konstatovat, jestli má pád ruského letadla vliv na prodeje zájezdů do Egypta.

Od konce října české cestovní kanceláře do letoviska Šarm aš-Šajch nelétají. V oblasti tak mohou být pouze čeští turisté, kteří vycestovali se zahraniční kanceláří či individuálně.

Ministerstvo: Situace je stabilní

České ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že bezpečnostní situaci v Egyptě sleduje. „S výjimkou severu Sinajského poloostrova a západní hranice s Libyí ji ministerstvo považuje za relativně stabilní. V některých oblastech, včetně Káhiry, může docházet k teroristickým útokům, zaměřeným převážně proti egyptským bezpečnostním složkám a jejich infrastruktuře,“ sdělilo v prohlášení.

Doporučení k cestám do Egypta se tak podle Petříčkové týkají pouze Sinajského poloostrova, proto není nyní důvod rušit zájezdy do kontinentálního Egypta, kde jsou letoviska Marsá Alam a Hurghada. Do Egypta loni vycestovalo 185 tisíc českých turistů. Jde o šestou nejoblíbenější destinace Čechů.

Ruské letadlo s 224 lidmi na palubě se 31. října zřítilo nad severem Sinajského poloostrova. Nikdo z pasažérů ani posádky nepřežil. Příčina neštěstí stále není oficiálně známá, ale spekuluje se o bombě.

Zobrazit celou diskusi