Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Řidiči, servis vás nemine. Kontroly volkswagenů budou zřejmě povinné i v Česku

Autor: ČTK, zst - 
4. listopadu 2015
19:45

Česko zřejmě bude muset stejně jako Německo nařídit povinné prohlídky všech vozů z koncernu Volkswagen, jež měly instalovaný software falšující emise. První svolávací akce by se mohla uskutečnit na jaře příštího roku. Pokud se do servisu nedostavíte, propadne vám technická. Po jednání se svým německým protějškem Alexanderem Dobrindtem to v Berlíně řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

„Stále to zkoumáme, ale víc a víc docházíme k závěru, že abychom byli v souladu s homologací a aby u nás jezdila auta, která jsou legálně na silnicích, tak bez toho, aby auta prošla servisem, kontrolou a změnou softwaru, to ta auta nedodrží,“ řekl Ťok. Podle něj vše naznačuje, že do servisu bude muset zhruba 40 tisíc vozů Volkswagen, Audi a Seat, ale také asi 106 tisíc škodovek.

Ťok si neumí představit, že by Česko přistoupilo ke zcela jinému řešení než Německo, které už se pro povinné kontroly vozů z koncernu Volkswagen rozhodlo. „V Německu je to povinné. Když se někdo nedostaví ani po druhém nebo třetím vyzvání, tak mu seberou technickou a to auto nesmí na silnici. Já se trochu obávám, že budeme muset postupovat podobným způsobem,“ řekl ministr.

Podle Ťoka nelze očekávat, že by kontroly vozů začaly ještě v letošním roce. První svolávací akce by se podle něj mohla uskutečnit příští rok na jaře a z kapacitních důvodů budou kontroly rozloženy do celého roku. Svolávací akce by se podle ministra měly konat postupně podle typu vozu a typu motoru.

Software, který umožňoval obcházet testy na měření emisí, instaloval koncern Volkswagen do vozů s motorem EA 189 o objemu 1,2, 1,6 nebo 2,0 litru plnícím normu Euro 5. Celkem se ve světě prodalo asi 11 milionů vozů s takto uzpůsobeným motorem.

U škodovek se upravené motory dávaly do modelů Fabia druhé generace, Roomster, Rapid s diesely Euro 5, jakož i Octavia, Yeti a Superb druhé generace. Také se používaly ve Volkswagenech Golf šesté generace, u sedmé generace Passatu nebo prvního modelu Tiguan. V současných modelech pro Evropu by být neměly.

kunton20 ( 24. února 2016 18:03 )

To budou mít servisy tržby! nebo to bude zdarma? nebo kdo to bude platit, Volkswagen? Ještě že jsem věrnej benzínovej škodovce. A to jsem ji chtěl před rokem měnit právě za jeden VW z bazaru, ale odložil jsem to na letošek a VW to už nebude

Zobrazit celou diskusi