Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Parkovací boom: V Praze a okolních městech přibudou stovky parkovacích míst

Na záchytná parkoviště a další dopravní stavby v okolí Prahy je možné čerpat miliardy z fondů EU.
Na záchytná parkoviště a další dopravní stavby v okolí Prahy je možné čerpat miliardy z fondů EU.  (Autor: www.profimedia.cz)
Autor: kle - 
2. listopadu 2015
08:32

Rýsují se plány na výstavbu a rozšiřování P+R parkovišť na okraji Prahy a v blízkých městech. Zvláštní dotační program EU nabídne Praze a přilehlým městům téměř 4,7 miliardy korun. Z toho 3,25 miliardy má putovat na dopravu. Připravuje se rozšíření dopravního terminálu v Benešově, parkoviště mají vyrůst např. v Říčanech, Lysé nad Labem, Kralupech nad Vltavou, Kladně, Strančicích, Čelákovicích, Úvalech nebo Řevnicích, informují v pondělí Lidovky.cz.

Ulevit automobilové dopravě v Praze by měly přestupní dopravní terminály v Benešově či v Říčanech a dalších městech. V plánu je i rozšiřování P+R parkovišť na pražském Zličíně nebo Černém Mostě. V dotačním programu EU „Integrované územní investice“ se počítá s částkou bezmála 4,7 miliardy korun na projekty z oblasti dopravy, životního prostředí či školství.

S největším balíkem financí se počítá pro dopravní stavby. Peníze se však najdou i na protipovodňové stavby, například záplavový „park“ na Říčanském potoce, který by měl Prahu ochránit až před stoletou vodou, či nová místa pro děti ve školkách. Program čerpá peníze z různých dotačních fondů a vše zaštiťuje rada hlavního města. Jak Lidovky připomínají, v úterý 10. listopadu budou radní vybírat členy řídícího výboru, který bude na jaře o jednotlivých projektech rozhodovat.

Příkladem stavby, se kterou se počítá s financováním ze strany EU, je dopravní terminál v Benešově. „Bude se jednat o terminál propojující železniční a autobusovou dopravu, bude obsahovat záchytné parkoviště P+R se 197 místy pro auta a takzvané B+R se 40 místy pro kola,“ citují Lidovky.cz hejtmana Středočeského kraje Miloše Peteru (ČSSD).

Nejdříve bude prodloužen podchod z vlakového k autobusovému nádraží a také směrem do města. Obě nádraží totiž dnes rozděluje silnice. V další etapě se přestaví autobusové nádraží a nakonec vyroste na pozemcích Českých drah parkovací dům P+R. Vše za 180 milionů korun.

Další přestupní dopravní terminál chystají Říčany, v plánu jsou také opravy silnic z Prahy do Kladna, Kralup nebo Zbraslavi.

Kromě dopravních staveb bude možné peníze čerpat i na projekty spojené s životním prostředím. Jedním z projektů je vybudování záplavového parku na Říčanském potoku. Ten by měl v případě potřeby zadržet až stoletou vodu mířící na Prahu. Předběžné kalkulace hovoří o investicích za 17 milionů korun. „Potřeba této krajinné úpravy vychází ze zkušeností z povodní v roce 2013, kdy voda z Mlýnského rybníka vytopila areál SÚS a hrozilo protržení hráze. Tehdy již nebylo možné vodu upouštět, protože by ohrozila na životech i po materiální stránce obyvatele městských částí Prahy – Kolovraty a Uhříněves,“ uvádí pracovní materiál tohoto projektu.

Z fondů EU je možné získat tímto způsobem dotace nejen pro Prahu a její okolí, ale celkem pro sedm regionů. Vždy musí jít o projekty „užitečné“ pro dva spojené regiony. Strategie pro všechna tato území musí ještě jako „obecný dohližitel dotační politiky“ zhodnotit ministerstvo pro místní rozvoj. „Příprava strategií by měla být ukončena na přelomu roku jejich schválením v zastupitelstvu jádrového města a předložením na naše ministerstvo a řídicím orgánům. První výzvy pro integrované projekty očekáváme na jaře příštího roku,“ sdělila mluvčí ministerstva Veronika Vároši.

Slavek ( 2. listopadu 2015 10:18 )

A proc ne? Pokud to bude v blizkosti nadrazi, tak je to idealni na cestu do centra. Odpadne hodinova kolona tam, hodinova kolona zpet a hledani parkovani. Uz ted to dela hodne lidi a napriklad ve Strancicich je u nadrazi parkoviste uplne plne. I ja jezdim z mecholup do centra radeji vlakem, je to rychle a pohodlne. A pokazde vidim prijizdet k zastavce auta, ktere tam lidi nechaji a jedou vlakem, ktery je navic v ramci PID zdarma.

lubosbeyr ( 2. listopadu 2015 08:59 )

A zase bude co rozkrádat a tunelovat.

Zobrazit celou diskusi