Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fatální srážka vlaků na Teplicku: Oprava kolejí potrvá několik dní

Autor: ČTK - 
1. listopadu 2015
10:58

Provoz na druhé koleji poškozené při pátečním střetu dvou nákladních vlaků u Velvět na Teplicku se dnes nepodaří obnovit. Oprava potrvá ještě několik dnů. ČTK to dnes řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marek Illiaš.

Tragická nehoda, při níž zemřel jeden strojvedoucí, se stala v úseku trati z Ústí nad Labem do Bíliny na Teplicku. Tím, že bude provoz zatím jen po jedné koleji, dochází ke zpoždění vlaků. Podle webu Českých drah může být 10 až 20 minut. Nehoda se stala v pátek kolem 5:00, vlak jedoucí směrem od Řehlovic narazil do stojícího vlaku.

Vykolejily čtyři vozy. Poničené vagóny se z tratě už podařilo odstranit, jednu kolej železničáři zprovoznili v sobotu odpoledne.

„U druhé zatím výhled nemáme. Podle mých zkušeností by to mohlo být koncem týdne,“ uvedl Illiaš. Oprava je složitější, než jak to vypadalo na začátku. Zničených je zhruba 50 pražců. Vyšší bude i škoda na trati, původně se odhadovala na milion.

„Bude navýšena v řádech jednotek milionů korun. Výši budeme znát až po skončení opravy,“ dodal mluvčí SŽDC. Příčina nehody se zjišťuje. Náměstek generálního ředitele SŽDC pro řízení provozu Josef Hendrych už v pátek uvedl, že strojvůdce jedoucího vlaku neposlechl návěstidlo, výpravčí následně třikrát vyslal generální stop.

Vlak se ale nezastavil. Výpravčí se poté marně snažil dovolat strojvedoucímu na mobil. Strojvůdce jedoucího vlaku, který převážel prázdné cisterny, po střetu na místě nehody zemřel.

Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal předpokládá, že šetření potrvá týdny. Inspekce se zaměřuje zejména na to, proč vlak projel návěstidlo v Řehlovicích a proč nezafungoval takzvaný generální stop, který měl vlaky zastavit.

Podařilo se už stáhnout nějaká data z nalezených černých skříněk. První výsledky analýzy by mohly být příští týden.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi