Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Olomouci se demonstrovalo proti uprchlíkům. Do davu někdo hodil dýmovnici

Autor: ČTK - 
31. října 2015
19:42

Sobotní shromáždění proti imigraci a za vystoupení z Evropské unie na olomouckém Horním náměstí narušili jeho odpůrci. Mezi demonstrující a příznivce Dělnické mládeže, kterých se sešlo podle policie necelých 500, vhodil někdo ze skupiny odpůrců dýmovnici. Byly zajištěny dvě osoby, řekl policejní mluvčí Josef Bednařík. V dalším případě pak mladík shodil ze stativu reprobednu.

Odpůrců demonstrace se na náměstí sešla stovka. Do akce bylo nasazeno více než 200 policistů i strážníci městské policie.

Všichni tři mladíci byli převezeni na obvodní oddělení k provedení policejních úkonů. Oba incidenty jsou řešeny v rovině přestupku, a to proti majetku a právu shromažďovacímu,“ podotkl mluvčí.

Po asi hodinovém shromáždění se příznivci Dělnické mládeže měli vydat na plánovaný pochod městem. Jejich odpůrci však zablokovali ulici, kudy měl průvod projít, demonstranti pak šli po domluvě s policií jinou trasou.

„V souvislosti s pochodem bylo provedeno hromadné zajištění 98 osob z řad odpůrců shromáždění, které se pokusily zamezit průchodu pochodu na ulici Opletalova, kterou po celé šíři zablokovaly,“ uvedl Bednařík. Odpůrci se tím dopustili přestupku.

Shromáždění proti imigraci nebo proti islámu se konala v několika městech republiky i 28. října. V Brně se ten den sešlo asi 1500 lidí, v Praze museli skupiny odpůrců uprchlíků a příznivců migrantů oddělovat těžkooděnci, v ostatních městech se akce obešly bez vážnějších incidentů.