Sobota 30. března 2024
Svátek slaví Arnošt, zítra Kvido
Oblačno 18°C

Konec roamingu? Zalevno má být ročně jen 40 minut volání a 80 MB dat

S koncem roamingu to možná nebude tak slavné.
S koncem roamingu to možná nebude tak slavné.  (Autor: Profimedia)
Autor: všm - 
30. října 2015
05:34

Majitelé mobilních telefonů, kteří rádi cestují, se nejspíš radují. Poplatky za roaming v rámci EU totiž v roce 2017 údajně skončí. Za stejné ceny jako doma ale budete moci v cizině smskovat a volat jen omezenou dobu. Dokud za rok nenapíšete víc než 40 SMS nebo neprovoláte víc jak 40 minut. Pak vám operátor může poplatky navíc opět naúčtovat. Tak to stojí alespoň v návrhu, který bude Evropská komise projednávat.

Evropský parlament potvrdil, že poplatky za volání v zahraničí budou v rámci zemí EU od léta 2017 zakázány. Je tu jedno velké „ale“. Zrušení roamingu platí jen pro krátkodobé cestovatele, nesmí být „nadužíváno“.

Operátoři budou moci uplatňovat FUP (fair use policy) limity na data, volání i SMS. Pokud zákazník v cizině daný limit překročí, znovu se mu mohou naúčtovat příplatky.

O přesné podobě limitů se bude ještě diskutovat v zimě. Původní návrh Evropské komise ale nezní moc vesele, obsahuje 40 minut odchozích i příchozích hovorů, 40 SMS a 80 MB dat. A to nikoliv na měsíc, ale na rok. 

Obavy operátorů a možné zdražování

To ovšem neznamená, že by operátoři neměli z podobného kroku obavy. A neplánovali zdražení, které by jim nahradilo případné ušlé zisky. 

Rozhodnutí budeme samozřejmě respektovat. Úhrady za roaming nicméně tvoří významnou část příjmů operátorů. Je tedy zřejmé, že zrušení poplatků bude mít negativní dopad na tržby, které i tak dlouhodobě klesají. Zvýšení ceny jiných produktů se nabízí jako logická možnost kompenzace této ztráty,“ popsala pro Blesk.cz Martina Kemrová, senior manažerka firemní komunikace T-Mobile Czech Republic.

Ostatní operátoři jsou v odpovědích o něco opatrnější. I oni ale naznačují, že omezení poplatků za roaming nic neřeší. „Za roamingem se skrývá náročné technické řešení, které s sebou nese poměrně vysoké náklady za propojování hovorů i datových přenosů, a tyto náklady by zrušením poplatků za volání v roamingu rozhodně neskončily,“ okomentovala Lucie Pecháčková, mluvčí O2. 

Pozitivně se k rozhodnutí staví podle slov zástupkyně tiskové mluvčí Adély Konopkové Vodafone. „Schválení vzniku jednotného trhu telekomunikací je výsledkem velmi dlouhého procesu. Vytvoření jasně definovaného a stabilního strategického rámce roamingu a neutrality sítě, z něhož budou těžit zákazníci, je jednoznačně kladným přínosem. Pozitivní je i skutečnost, že nová legislativa bude platit ve všech členských státech EU a národní zákonné úpravy (včetně například doporučení k síťové neutralitě z dílny ČTÚ) se jí musí přizpůsobit,“ uvedla.

Konopková nicméně dodává, že hovořit o konkrétních dopadech a změnách je zatím předčasné. „Evropská komise teprve musí před rokem 2017 provést revizi velkoobchodního trhu telekomunikací a definovat férová uživatelská pravidla,“ uzavřela. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

honza666 ( 30. října 2015 09:20 )

Moje zkušenost je podobná, až na to, že u Vodafone naslibují hory doly, ale pravda je tak půlka. Přesto by to výhodnější i bylo, ale Vodafone má bezkonkurenčně nejhorší signál ze všech operátorů. Napíší, že mají nejvíc pokryto, ale není to vůbec pravda.

levandulova ( 30. října 2015 08:00 )

 No jasne, opet T-mobile ma nejvetsi problem!!! Byla jsem u nich vic nez 10 let. Vzivote mi nic neslevili, dokonce jsem musela 2x zaplatit za modem na internet, poprve, kdyz se mi pokazila ta jejich krabicka a za 5tis mi chteli prodat kartu, koupila jsem ji pak na bazaru, a podruhe kdyz jsem zmenila notebook a uz tam nesla ta karta velka a musela jsem poridit USB modem za 1000Kc, pricemz ty modemy nabizeli jak na bezicim pase novym zakaznikum zdarma...zadne slevy ani vyhody, skubali me jak slepici. Tak jsem presla k Vodafone (samozrejme mi T-mobile nauctoval mastnou pokutu - ale ta uz se mi stokrat vratila). Ted jsem spokojena. Vstricne jednani, dobre ceny.

Zobrazit celou diskusi