Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Lupénku nepodceňujte, může vás stát život. Pomoct může i biologická léčba

Víte, jak poznat lupénku? (Ilustrační foto)
Víte, jak poznat lupénku? (Ilustrační foto)  (Autor: Zdroj: Profimedia)
Autor: ula - 
31. října 2015
06:57

S lupénkou, nevyléčitelnou nemocí imunitního systému, bojuje v Česku přibližně 300 tisíc lidí. Na tento týden připadl Světový den lupénky, který upozornil na celou řadu mýtů, které se kolem ní vyskytují – od zlehčování až po obavy, že je infekční. Pacientům přinesla naději nová biologická léčba.

Co je lupénka?

 

Jak sám název napovídá, kůže se silně loupe. Na ložiscích bývají stříbřité šupiny, v různě vysokém nánosu. Při lupénce dochází k nadprodukci kožních buněk, které se obnovují 7 x rychleji, než u zdravých lidí. Nejčastějšími místy výskytu jsou lokty, kolena, oblast beder či vlasy. Může se však vyvinou kdekoli, včetně nehtů, dlaní a vzácně i obličeje.

 

Lupénka = psychické strádání

 

Lupénka může způsobit zánět kloubů, pacienti mají sklon k obezitě, častěji se u nich vyskytuje vyšší hladina tuků, vyšší krevní tlak a další interní onemocnění, vysvětluje Stanislava Polášková z dětské dematologie VFN v Praze.

 

60 % pacientů navíc trpí depresemi, a to především dospívající. Izolují se od společnosti, uzavírají se do sebe, stydí se za svou nemoc, postižení kůže jim brání ve sportu i běžných životních aktivitách.

 

Nepodceňujte lupénku

 

„Lupénku nelze podceňovat. Pokud je rozsáhlá, neléčí se a má těžký průběh, pak se kožní zánět, který způsobuje, může přenést do dalších orgánů těla a přispět k rozvoji přidružených onemocnění jako je ischemická choroba srdeční včetně infarktu myokardu či Crohnova choroba, vysvětluje Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky FN Královské Vinohrady.

 

Mazat a mazat

 

Lupénka se léčí lokálně – tedy používáním mastí, krému a léčebných koupelí, v mírných případech postačí promazávací masti alespoň 1x denně.  Další možností je fotoléčba na specializovaném pracovišti, případně celková léčba léky, ty však mají řadu vedlejších účinků.

 

 

Biologická léčba - nová, ale nákladná naděje?

 

Biologika jsou moderní účinné léky se selektivním účinkem, to znamená, že působí pouze tam, kde chceme. Jsou určené pro pacienty se středně těžkou až těžkou lupénkou.

 

„Léky se podávají v 1–2týdenních intervalech injekčně, pacient přitom dochází na pravidelné kontroly zdravotního stavu zhruba jednou měsíčně, včetně kontrolních odběrů krve, popisuje léčbu lékařka. Biologická léčba dokáže lupénku dobře léčit, ale ne zcela vyléčit – tedy nedokáže odstranit příčinu onemocnění. Proto se musí podávat dlouhodobě. Při její aplikaci se však pacient dokáže kvalitou života vrátit do doby před vypuknutím nemoci.

 

Biologická léčba je ale poměrně nákladná. V loňském roce vydala např. Všeobecná zdravotní pojišťovna za léčbu všech svých klientů s lupénkou skoro 350 milionů korun. Náklady na biologickou léčbu z toho představují více než 57 %. „Průměrné roční náklady na biologickou léčbu pro jednoho klienta jsou 287 tisíc korun, řekl náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči Petr Honěk.

 

Fakta o lupénce

 

  • Jedná se o chronické zánětlivé onemocnění.
  • Může se časem zhoršovat a vede ke kumulativnímu postižení v průběhu života.
  • Postihuje cca 2 % populace.
  • Lupénkou může člověk onemocnět kdykoliv (přičemž první výsev zpravidla v rané dospělosti nebo mezi 40. - 50. rokem), objevuje se ale z 10 - 15 % už i u dětí do 10 let
  • 40–60 % pacientů má psoriázu v rodinné anamnéze.
  • Může ji zhoršovat např. stres, některé léky, infekce.
  • Způsobuje řadu přidružených onemocnění (diabetes, kardiovaskulární onemocnění, deprese, psoriatická artritida, hypertenze atd.).
  • 80 % pacientů uvádí negativní dopad nemoci na svůj každodenní život.
  • 30–50 % pacientů uvádí narušené sexuální vztahy.
  • U těžkých případů neléčené psoriázy bylo prokázáno zkrácení života mužů o 3,5 roku a žen o 4,4 roku.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vera51 ( 31. října 2015 09:12 )

Pred 35 lety jsem podstoupila v Decine ozarovani Buckyho paprsky(bylo to jako rentgen) a veskera lupenka zmizela. Dnes se tento pristroj nepouziva (je v depozitu) protoze lecba s timto pristrojem je pry "draha".Chapete to nekdo?? Ja ne

vfberan ( 31. října 2015 07:16 )

Mám dobrého kamaráda cca 50 let s těžkou formou této nemoci. Po letech marného léčení všemi dosažitelnými způsoby, absolvoval poprvé biologickou léčbu (v Praze)- výsledek je úplný zázrak. Vyžadujte tuto léčbu, stojí to zato.

Zobrazit celou diskusi