Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Smutek v ostravské zoo: Museli utratit slona Calvina

V ostravské zoo museli utratit slona Calvina
 (Autor: ČTK)
Autor: ČTK ljš - 
22. října 2015
10:45

Neštovice, které prodělal v mládí, způsobily po letech jeho smrt. V ostravské zoo musel být ze zdravotních důvodů utracen samec slona indického Calvin, který patřil co do počtu mláďat k nejúspěšnějším v Evropě.

"V mládí prodělal infekci neštovic, která způsobila zakřivení jeho levé přední nohy. S věkem se toto zakřivení stále zhoršovalo a způsobilo, že Calvin začal více zatěžovat pravou přední končetinu. V důsledku toho se na přetěžované pravé noze vytvořil velký absces, který si ovšem Calvin odmítal nechat ošetřit," řekla mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Koncem srpna proto odborníci Calvina uspali a ránu mu ošetřili v narkóze. Už tehdy zoo poukazovala na to, že situace je velmi vážná. "Přes veškerou nákladnou a složitou léčbu, která trvala další dva měsíce, se ale nepodařilo nohu zachránit a absces se dále rozšiřoval. Po konzultaci s kolegy ze zahraničí jsme se rozhodli přistoupit k eutanazii, protože naděje na Calvinovo uzdravení byly v tuto chvíli nulové," uvedla Nováková.

Podle ní Calvin patřil z hlediska počtu mláďat mezi nejúspěšnější samce v Evropě. Během svého života zplodil celkem 14 mláďat, z nichž 11 přežilo, dvě samičky nyní mohou návštěvníci vidět i v Zoo Ostrava.

Evropské zoologické zahrady aktuálně chovají bezmála 300 slonů indických. V Ostravě zůstala nyní čtyřčlenná sloní skupina samic. Podle odhadů žije ve volné přírodě zhruba 40 000 slonů indických, kteří patří k ohroženým druhům.

kapka6 ( 22. října 2015 14:16 )

který už je to slon co tam umřel?

Zobrazit celou diskusi