Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Praze se mají blaze. Na chleba vydělají rychleji než v Moskvě a New Yorku

Na chléb si Češi vydělají rychleji než v jiných metropolích. Velké srovnání zboží a služeb přinesl Eurostat a UBS.
Na chléb si Češi vydělají rychleji než v jiných metropolích. Velké srovnání zboží a služeb přinesl Eurostat a UBS.  (Autor: Blesk - Aneta Schürgerová)
Autor: kle - 
16. října 2015
11:00

Češi se mají lépe, než o sobě často a s oblibou tvrdí. V Praze si na kilogram chleba vydělají v průměru za 11 minut, déle to trvá v New Yorku, Tokiu, Moskvě nebo Bratislavě. Celková cenová úroveň je v Praze ve srovnání 72 světových metropolí skoro nejnižší. Vybrané statistiky Eurostatu a švýcarské banky UBS přinesla v pátek MF Dnes.

Podle výsledků souhrnného přehledu nejsou náklady na živobytí v ČR tak hrozivé, jak se někdy může zdát, uvedl list. Z hlavních měst Evropské unie lze spotřební  zboží a služby pořídit levněji pouze v Bukurešti a Sofii.

Zatímco na chléb si v Praze vyděláme za 11 minut, v New Yorku či Moskvě je to o minutu déle, v Bratislavě o dvě. Ovšem ve švýcarském Curychu to trvá pouze pět minut, v Londýně šest a v Berlíně devět.

Z dalších potravin jsou podle Eurostatu v Česku vůbec nejlevnější v EU například vejce, sůl, salámy, banány, zmrazené hranolky či žvýkačky. Podle ekonomů hraje velkou roli konkurence mezi prodejci konkrétního druhů zboží.

Big Mac za 30 minut, iPhone za 17 dní

Méně lichotivé je srovnání v případě Big Macu. Na tento hamburger si v Praze vyděláme za 30 minut. V Bratislavě je to 24 minut, v Moskvě 20 minut. Poloviční dobu než v Praze se na Big Mac vydělává v Paříži, ještě méně v Berlíně a v Tokiu si na něj vydělají již za 10 minut.

V případě telefonu iPhone 6 (ve verzi 16 GB) si pracující v Praze vydělá na tento přístroj za 17 dní, neboli 143 hodin. Je to nepatrně déle než ve Varšavě, ale méně než v Moskvě. Slováci si na iPhone vydělají za 12 dní, Němci za 5 dní a v New Yorku si na něj vyděláte méně než za tři dny.

Nejlevnější služby ze zemí V4

Ze čtveřice zemí Visegrádu, tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, jsou v Praze nejlevnější služby, ačkoliv pouze nepatrně. Podle modelového příkladu UBS by tříčlenná rodina zaplatila 7700 Kč za „koš“ služeb zahrnující kadeřníka, poplatky za kabelovou televizi a připojení k internetu, jazykový kurz a vstupné na sportovní akci. V Londýně by to vyšlo 2,5x dráž, v Ženevě 3x.

„Ceny služeb určují především lokální náklady, konkurence a poptávka,“ dodal ekonom David Marek z Deloitte.

ruudazvostravy ( 16. října 2015 19:50 )

Jasnágo,f Práglu tam je blaze,žvanec do hubi je syce za bůra,ale pr*dcat uš se musý na podlaze.

Zobrazit celou diskusi