Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Babišova kuřata šla předčasně „na gril“. Při požáru jich uhynulo 20 tisíc

Místo v troubě skončilo 20 tisíc kuřat Agrofertu v plamenech (ilustrační foto).
Místo v troubě skončilo 20 tisíc kuřat Agrofertu v plamenech (ilustrační foto).  (Autor: Repro Hyza/YouTube)
Autor: ČTK, kal - 
15. října 2015
14:55

Při požáru haly na západě Slovenska ve čtvrtek zahynulo 20 tisíc kuřat. Objekt patří skupině Hyza z českého koncernu Agrofert vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). Oheň zasáhl jednu z osmi výkrmných hal Hyzy v obci Závada nedaleko města Topoľčany. Uvedl to mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka, podle kterého požár chod firmy neohrozí.

„Velmi pravděpodobnou příčinou požáru byla závada na elektroinstalaci nebo plynu,“ uvedl Hanzelka. Škoda byla předběžně vyčíslena na 70 000 eur (1,9 milionu Kč).

Požár se podle Hanzelky podařilo uhasit asi po dvou a půl hodinách od jeho nahlášení. Mluvčí uvedl, že vytápěná hala o rozloze 1200 metrů čtverečních zhruba před měsícem prošla protipožární kontrolou.

Požár prý provoz Hyzy výrazněji nepoznamená. „Nemyslím si, že je to něco, co by mělo ohrozit chod firmy,“ řekl Hanzelka.

Hyza patří na Slovensku k největším zpracovatelům a producentům drůbeže a masných výrobků z drůbeže. Podle informací z webu Hyzy společnost denně zpracuje více než 100 tisíc kuřat. Kontroverzi vzbudila její reklama s imigranty v hlavní roli.

Pro společnost to není první letošní „patálie“. V autě s jejím logem zahynulo letos v létě v Rakousku 71 imigrantů, kteří se tu udusili. Společnost ale obratem zjistila, že jde o vůz, který prodala do zahraničí.

Andrej Babiš je přitom na kuřecí podnikání svého holdingu náležité hrdý. Před dvěma lety – v čase předvolebním – si dokonce osobně zahrál na prodavače grilované pochoutky. Vodňanskou drůbež servíroval hokejové star Jaromíru Jágrovi.

Zobrazit celou diskusi