Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mašín je největší hrdina Česka, vraťte statek jeho rodině, vyzval Ústavní soud

Autor: ČTK, ljš - 
30. září 2015
12:21

Komunisti ukradli statek v Lošanech na Kolínsku, ve kterém jejich rodina žila po staletí. Soudy pak zamítly žaloby Zdeny Mašínové, sestry kontrovezrních bratří Mašínů, o navrácení celého podílu. Ústavní soud  se teď ale postavil na její stranu a věc se bude muset znovu projednat.

Žalobu musí znovu řešit Okresní soud v Kolíně, který původně chyboval a postupoval příliš formalisticky. Nepoučil Mašínovou o povinnosti jednat koordinovaně s ostatními dědici a rovnou její žalobu zamítl. Dva bratři Zdeny Mašínové vedli protikomunistickou skupinu, prostříleli se na Západ. Její otec Josef byl bojovníkem proti nacismu. Momentálně šest osmin nemovitosti drží stát, zbytek patří Mašínové.

Ústavní soudci uvedli, že případ je v mnoha směrech mimořádný, i proto vázala justici „výjimečná poučovací povinnost“. Josef Mašín starší podle Ústavního soudu náleží k největším hrdinům země. Stát by měl hledat takové řešení vlastnických vztahů, aby jeho rodný dům byl důstojnou památkou. „To jistě zabezpečí mnohem lépe rodina stěžovatelky než stát nebo Státní pozemkový úřad, které jej nechávají chátrat,“ uvedl v nálezu soudce zpravodaj David Uhlíř. Výsledek sporu ale i po dnešku zůstává otevřený.

„Je to satisfakce pro mě až neočekávaná, mám z toho dobrý pocit. Jsem ráda, že jsem byla trpělivá a došlo to až sem a je tedy aspoň určitá naděje,“ řekla novinářům Mašínová po vyhlášení nálezu. Rodina podle ní má se statkem plány, které zatím nechce blíže komentovat. Naznačila však možnost připomenout osobnost jejího otce. „Jsou v úvaze i určité charitativní záležitosti,“ doplnila Mašínová.

Rod Mašínů na statku žil po staletí. V roce 1940 jej protinacistický odbojář Josef Mašín nechal přepsat na své tři nezletilé děti. Později statek zabral stát. Po listopadu 1989 získala dvě osminy statku Zdena Mašínová, zbytek zůstal státu, protože bratři Ctirad a Josef Mašínové se do Česka nevrátili – zůstali ve Spojených státech.

V roce 2012 se Zdena Mašínová pokusila vyřešit situaci podáním žaloby k Okresnímu soudu v Kolíně. Domáhala se zrušení takzvané postupní smlouvy, na jejímž základě kdysi statek přešel z otce na děti. Otec podle ní smlouvu uzavíral za specifických válečných okolností a čistě proto, aby rodina o majetek nepřišla v případě jeho odhalení a potrestání. Dále měla žaloba vést k určení, že ke dni své smrti byl Josef Mašín stále majitelem statku. V praxi by to znamenalo nové dědické řízení, v němž by rodina mohla získat plnou kontrolu nad statkem.

Okresní soud v Kolíně ale žalobu z procesních důvodů zamítl kvůli tomu, že o určení vlastnictví požádala jen Mašínová – tedy pouze jeden z více dědiců. Verdikt potvrdil Krajský soud v Praze i Nejvyšší soud. Mašínová v ústavní stížnosti uvedla, že její bratři s podáním žaloby předem souhlasili, ale nechtěli se soudního řízení v Česku účastnit. České soudy ji prý mohly požádat o předložení souhlasu ostatních dědiců, a odstranit tak formální nedostatky žaloby. To však justice neučinila a žalobu zamítla. Pokud nyní dostane příležitost, Mašínová určitě dědice znovu kontaktuje, aby vyhověla všem nárokům na formální náležitosti žaloby.

Josef Mašín mladší dosud žije v USA. Jeho sestra vyloučila, že by kvůli sporu přijel do Česka. Ctirad zemřel ve Spojených státech v srpnu 2011. Jejich skupina v roce 1953 zabila při útěku na Západ šest lidí z ozbrojených složek státu. Názory na odbojovou skupinu se dodnes různí. Kritici Mašínům vyčítají zejména zastřelení ozbrojeného pokladníka a usmrcení příslušníka SNB omámeného chloroformem.

kecal ( 27. srpna 2016 05:42 )

jana999 ( 1. října 2015 10:10 )

to je ten co z bráchou vykradl v roce 1946 to muzeum, a ty trubky kdyby se pořádně ve škole učili, tak by věděli, že komunisti se k moci dostali až v roce 1948. Takže to hrdinství bylo proti komu a to, že za komunistů odkrágovali účetního, který byl zetákem fabrikanta a tudíž nepřítel komunistů, tak spíš komunistům pomohli ne? Bože tady se dokážou překrucovat dějiny, z kriminálníků jsou hrdinové, slušní pracující jsou socky, prostitutky a zloději celebrity. Ten svět se obrátil na ruby, co bába chce, sama se vdala za komunistu a ted se dere o mamon a do hrobu si ho stejně neveme a má to už za pár

salto ( 1. října 2015 09:00 )

Nějak se to v tom našem ohlodaném Česku hrdinama jenom hemží

zkzkz ( 30. září 2015 20:26 )

zkzkz ( 30. září 2015 20:23 )

Zobrazit celou diskusi