Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nečasová má doplatit téměř 706 tisíc korun. Jde o daň za nepřiznané dary

Autor: ČTK - 
29. září 2015
11:44

Finanční úřad vyměřil bývalé šéfce premiérova kabinetu Janě Nečasové, dříve Nagyové, dodatečnou daň téměř 706 tisíc korun. Jde o daň z darů, kterou Nečasová podle policie nezaplatila, a čelí kvůli tomu od března stíhání za krácení daně. Cenu dárků policie vyčíslila na 9,68 milionu korun, napsal server Neovlivní.cz.

Manželka někdejšího premiéra Petra Nečase dostávala podle policie v letech 2012 a 2013 šperky, oblečení a kabelky od byznysmenů či právníků. Nejdražší byl perlový náhrdelník Cartier za více než milion korun, píše server.

Státní zástupce Pavel Komár informaci o platebním výměru nepopřel, stejně jako hlavní obhájce Nečasové Eduard Bruna. Oba nicméně odmítli říct detaily. „Částku neznám a nevím ani, jestli už byla zaplacena,“ uvedl Bruna.

Šlo o dary, nebo úplatky?

Policie podle médií identifikovala 12 jmen dárců, mnozí ale popírají, že by Nečasové luxusní dárky, většinou značkové kabelky a šperky, kupovali.

Policie předpokládala, že šlo o úplatky, které měly vlivným lidem zajistit udržení pozic ve státních či městských firmách nebo přístup k tehdejšímu premiérovi Nečasovi, který se později s Nagyovou oženil.

Žalobci chtěli Nečasovou kvůli darům původně obvinit z korupce, neměli ale pro to dostatek důkazů. Za krácení daně Nečasové hrozí až osm let vězení.

V květnu soud Nečasovou nepravomocně zprostil obvinění ze zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování tehdejší Nečasovy manželky Radky a dvojice zaměstnanců z Úřadu vlády. Spolu se svým manželem je Nečasová dále obviněna z podílu na uplácení tehdejších poslanců ODS Marka Šnajdra, Ivana Fuksy a Petra Tluchoře. Figuruje i v kauze údajného úniku informací z Bezpečnostní informační služby (BIS).

jarypadlo ( 30. září 2015 08:31 )

Nagyčasova vláda rozpočtové zodpovědnosti počítala co je doma,to se počítá!Teď to má spočítané doufám i s úrokem.

mandat ( 30. září 2015 00:11 )

To je smesna castka.Mela by platit alespon 10 milionu.Nahrabala si dost.Staci se podivat,co dala svym detem.A mela by sedet, minimalne 25 let.

londynskypes ( 29. září 2015 20:20 )

a mela by viset

alusinek ( 29. září 2015 18:32 )

Ta kobyla by měla zaplatit ještě více a hlavně jít sedět na hodně dlouho i s tím miláčkem.Věřím tomu,že pokud ještě nelituje že si ji vzal,tak to bude brzy.

rubina ( 29. září 2015 16:19 )

tendertouch:

Zobrazit celou diskusi