Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Šmejdi, třeste se. Obchodní inspekce posílí, slibuje Mládek

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)
Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)  (Autor: Blesk - Martin Pekárek)
Autor: David Klempíř - 
21. září 2015
06:00

Desítky nových kontrolorů, právní pomoc v každém kraji, nákup telefonů s kvalitními fotoaparáty a kamerami či spektrometrů pro měření obsahu chemických látek. Nejen to slibuje Česká obchodní inspekce (ČOI) pro rok 2016. Vládní koalice nalezla 20 milionů korun, o které pro ČOI žádal ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Pokud sněmovna schválí navržený rozpočet, slibuje ČOI, respektive ministerstvo průmyslu a obchodu, posílení této organizace hájící zájmy spotřebitelů. „Cesta byla dlouhá a vyjednávání tvrdá, ale na konci je happyend a já jsem velmi rád, že se mi podařilo vyjednat pro ČOI potřebné finanční prostředky. Ochrana českého spotřebitele tak bude v příštím roce ještě více posílena,“ řekl pro Blesk.cz ministr Mládek.

Kontroloři získají zbraně proti šmejdům

Inspektoři rozdali za první pololetí letošního roku pokuty za předváděcí akce ve výši přes 20 milionů korun. Navštívili přitom 238 akcí a pochybení zjistili ve více než 160 případech.

„Nejproblémovější pořadatelé těchto akcí se sice z českého trhu stáhli, přesto však v prvním pololetí nahlásily desítky firem konání více než 11 500 organizovaných akcí. Ze zjištění inspektorů a podání spotřebitelů je však zřejmé, že na trhu působí i další subjekty, které konání svých akcí ČOI neoznamují,“ uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

S posílením rozpočtu by se měla situace zlepšit ve prospěch kontrolorů. „Plánujeme navýšení systematizovaných míst o sto, dojde tak k žádoucímu pokrytí kontrol v celém spektru činnosti,“ říká mluvčí s tím, že zejména pro kontrolu prodejních akcí je potřeba zainvestovat do vybavení. „ČOI nemá v současnosti k dispozici jakoukoliv audiovizuální techniku,“ upozorňuje s tím, že ze slíbených peněz se budou mj. pořizovat mobilní telefony s fotoaparátem s adekvátním rozlišením.

Na tyto firmy pozor, dostávají největší pokuty

Opakovaně byly v roce 2014 pokutovány nejméně tři desítky pořadatelů, nejčastěji za užívání nekalých obchodních praktik. Mezi největší hříšníky patřily podle ČOI společnosti Aqua Activity (pokuty za více než 3,2 milionu Kč), HOME TECH (dříve pod jménem Beck Czech, pokuty za 2,1 milionu Kč), Senior Fusion (1,77 milionu Kč), Your Time (1,7 milionu Kč), TZ Transport (1,7 milionu Kč), SPOKOJENÁ DOMÁCNOST (1,69 milionu Kč), Balamia (1,3 milionu Kč) či IMIS (1,2 milionu Kč).

Bezplatná právní pomoc v každém kraji

Česká obchodní inspekce chystá také personálně rozšířit řady právních odborníků, kteří poskytují spotřebitelům bezplatnou poradenskou a informační službu v krajích. „Mělo by jít o přibližně třicítku pracovníků, kteří budou skutečně působit na území celé České republiky, aby k nim měli lidé bližší cestu,“ potvrdil Blesku Jiří Fröhlich.

Peníze by ovšem neměly jít pouze na zaplacení třicítky nově najímaných právníků. Ministr Mládek již dříve prohlásil, že kontroloři jsou dlouhodobě platově podhodnoceni. I s tím ČOI pro příští rok počítá. „Na selektivní navýšení platů odborných specialistů by měla jít čtvrtina z prostředků na platy,“ říká mluvčí.

Vlastní laboratoř na kontrolu benzinu? Zatím sen

Kromě kontrol předváděcích akcí se inspektoři ČOI zabývají mj. kontrolou kvality pohonných hmot, prodejů padělků, internetových obchodů, autobazarů či cestovních kanceláří.

V případě pohonných hmot usilují inspektoři v dlouhodobějším horizontu o vybudování vlastní certifikované laboratoře pro kontrolu kvality pohonných hmot. „V současné době pro nás zajišťuje tuto činnost externí dodavatel,“ přiznává mluvčí s tím, že kvůli vysokým investičním nákladům zůstávají plány na vlastní laboratoř zatím pouze na papíru. Česká obchodní inspekce tak bude i nadále platit za kontroly pohonných hmot každý měsíc 2,5 až 3 miliony korun.

V roce 2014 provedli inspektoři 2663 kontrol na benzinových stanicích. Tři procenta (81 vzorků) bylo nevyhovujících a ČOI za ně udělila pokuty ve výši 13,6 milionů Kč. V příštím roce plánuje přibližně stejný počet kontrol.

beda88 ( 21. září 2015 14:26 )

Kecy o výši UDĚLENÝCH pokut jsou na nic, když nenapíšou výši VYMOŽENÝCH pokut. podnikatel zruší svoji firmu, 2. den založí jinou pod jiným jménem a IČO a jede se dál, viz. Becker. takže pánové, zkuste odpovědět na můj příspěvek.

Zobrazit celou diskusi