Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Žena mu odvezla dítě do Česka, Brit teď našel zastání u Ústavního soudu

Ústavní soud se zastal Brita, kterému měla jeho česká manželka unést dítě z Anglie
Ústavní soud se zastal Brita, kterému měla jeho česká manželka unést dítě z Anglie  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
16. září 2015
11:10

Ústavní soud vyhověl stížnosti Brita, kterému měla jeho česká manželka odvézt dítě do České republiky. Soudy prý nerespektovaly britský verdikt nařizující navrácení dítěte do Londýna. Věc se tak vrací k Městskému soudu v Brně. Ústavní soud stanovil, že česká justice má v záležitostech mezinárodních únosů dětí respektovat dřívější verdikty soudů jiných členských států Evropské unie.

Na Městský soud v Brně se cizinec obrátil v loňském roce. S odkazem na mezinárodní Haagskou úmluvu jej požádal, aby rozhodl o navrácení dítěte narozeného v září 2011 do Velké Británie. Městský soud návrh loni v červenci zamítl. O dva měsíce později rozhodnutí potvrdil Krajský soud v Brně.

Podle Brita české soudy nerespektovaly starší nařízení Vrchního soudu v Londýně. V britském rozhodnutí z února 2014 údajně stálo, že matka od listopadu předchozího roku neoprávněně zadržovala dítě v Česku. Londýnský soud také stanovil matce povinnost navrátit dítě zpět do Velké Británie. Matka původně odjela jen na několik dní, do Londýna se už ale nevrátila.

Česko jako signatář Haagské úmluvy

Česko je signatářem Haagské úmluvy o občanskoprávních aspektech mezinárodních únosů dětí z roku 1980. Upravuje možnosti navrácení protiprávně přemístěných či zadržených dětí do místa jejich obvyklého bydliště. Právě v interpretaci pojmu obvyklého bydliště se britské a české soudy rozcházely.

Podle těch českých matka žila střídavě v obou zemích a za obvyklé bydliště lze tedy považovat českou adresu.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi