Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Veřejná doprava zdarma a nové pěší zóny. Startuje týden mobility

Ve středu startuje Evropský týden mobility
Ve středu startuje Evropský týden mobility  (Autor: Ministerstvo životního prostředí)
Autor: Jan Klepárník - 
14. září 2015
15:25

Ve středu začíná kampaň s názvem Evropský týden mobility. Podpoří ji Praha, Brno, Opava i dalších 31 měst České republiky. V nich bude probíhat bohatý vzdělávací program nebo se budete moci minimálně jeden den svézt veřejnou dopravou zdarma. Cílem je upozornit na nárůst automobilové dopravy ve městech.

Během celého týdne vzniknou ve městech, která se ke kampani připojila, nové pěší zóny, cyklostezky nebo bude k dispozici veřejná doprava zdarma. Akce by měla přimět občany i zástupce měst k zamyšlení, jak zefektivnit dopravu ve městě a zlepšit životní prostředí. Celosvětově se k akci připojí 1421 měst ze 40 zemí, uvedla Jitka Vrtalová z Centra dopravního výzkumu.

Týden mobility se snaží nalézt řešení zásadních problémů, jako je znečištění životního prostředí, hluk z projíždějících aut, dopravní zácpy nebo nebezpečí dopravních nehod. Upozorňuje i na stále větší problém omezeného prostoru měst, kde je skoro nemožné umístit všechny druhy dopravy.

„Kampaň se snaží přimět zástupce měst, aby s obyvateli řešili podobu veřejného prostoru na městských ulicích. To se v současné době příliš neděje,“ upřesňuje Jaroslav Martin z Centra dopravního výzkumu.

Další východisko vidí v zefektivnění příměstských železnic, budování cyklostezek nebo zkvalitňování prostranství pro pěší.

Dnes obyvatelé vzdálenějších obcí od železniční stanice volí jízdu osobním autem. „Když se vybuduje síť cyklostezek a záchytných parkovišť před stanicemi, bude pro obyvatele finančně i časově výhodnější nechat auto v garáži,“ dodává Miroslav Vyka z Asociace cestujících.

Kampaň mohou města podpořit v plném celotýdenním rozsahu od 16.–22. září nebo i jednodenní akcí. Vše probíhá pod záštitou ministerstva životního prostředí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lobotom ( 16. září 2015 22:54 )

Praha to podpořila po svém. Jako týden AUTOmobility. Už dnes revizoři v tramvaji a v sobotu rovnou megatunel pro automobilisty s následkem šikany všech ostatních.

Zobrazit celou diskusi