Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Policie chce zabavovat zbraně podivínům. Zpět je dostanou až po lékařské prohlídce

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Policie ČR)
Autor: sou - 
8. září 2015
08:53

Odebírání zbraní kvůli zvláštnímu chování a zbrojní průkaz „jen“ na pět let. Tak to jsou novinky, které by mohla přinést novela zákona, která má zpřísnit jejich zdržení. Podle MF Dnes by měla sloužit jako prevence před podobnými případy, které se staly třeba v Uherském Brodě nebo pražských Záběhlicích. Vraždili tam lidé, na které si kvůli jejich chování stěžovali sousedé. Právník to ale vidí poněkud složitěji. S akcí by podle něj měl souhlasit i státní zástupce.

Prevencí před držením zbraní lidmi, kteří trpí psychickými problémy, se bude posuzovat Legislativní rada vlády. „Pokud ji nevydá dobrovolně, bude policie oprávněná vstoupit do obydlí a zbraně zadržet. Je to vlastně předběžné zadržení. Držitel zbrojního pasu pak bude povinen podstoupit mimořádnou lékařskou prohlídku,“ řekla pro MF Dnes mluvčí ministerstva vnitra Petra Kučerová.

Když lékař nezjistí, že dotyčný trpí nějakou psychickou poruchou, budou mu zbraně navráceny. Novela zákona by podle vnitra měla udržovat i lepší přehled o zdravotním stavu ozbrojeného člověka. Průkaz bude mít totiž zkrácenou platnost z deseti na pět let. Zvýší se tím například četnost prověřování držitelů.

„Výpisem z rejstříku trestů se prověří jejich spolehlivost, opisem z rejstříku trestů bezúhonnost a lékařskou prohlídkou zdravotní způsobilost,“ upřesnila Kučerová. Mohlo by se tím předejít podobným případům, jako byla střelba v Uherském Brodě. Tehdy psychicky labilní muž zabil osm lidí ve věku od 27 do 66 let.

Zkušený komisař Vladimír Nechanický v tom vidí přínos. Momentálně policie může zabavit zbraň jen na základě přestupkového řízení nebo až po spáchání trestného činu. Právník Jan Černý se ale domnívá, že celá záležitost bude složitější, než se na první pohled zdá. Je podle něj důležité, aby se tato novela nemohla zneužívat. Přiklání se k možnosti, že by s akcí policistů musel souhlasit státní zástupce.

Novela se týká i muničních skladů

Celá hlava zákona se pak týká skladování munice. Nově se mají zavést muniční licence pro firmy a muniční průkazy pro zaměstnance. „Budou též stanoveny požadavky na muniční skladiště, trhací jámy, evidence munice a hlavně budou připraveny vyhlášky a nařízení, kde budou přesně popsány technické parametry skladů, jejich zabezpečení, obložnosti či odstupové vzdálenosti,“ dodala Kučerová.

istyl ( 8. září 2015 09:53 )

ja bych takovou preventivní šťáru udelal u všech...protože i ten zasahujici policajt muze byt také podivin...tak napred u nich, pak u beznych obcanu...

Zobrazit celou diskusi