Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vyšší pokuty, dražší pasy, žádné sladkosti dětem: Co bude od podzimu jinak?

  • Autor: REDAKCE - 
    1. 9. 2015
    05:15

    Během následujících měsíců se v běžném životě leccos radikálně změní. Děti ve školách si nebudou moci koupit nezdravé potraviny. Podzim bude i velkou výzvou pro ty, kteří chtějí ušetřit na koupi modernějšího kotle. Zato ale přestupky se prodraží. To jsou jen některé změny, které nás čekají. Blesk vám přináší stručný přehled toho, na co byste se měli připravit.

  • 1.Co všechno se stane pracovním úrazem?

     

    Za pracovní úraz nyní dostanete více peněz. (Ilustrační foto) Za pracovní úraz nyní dostanete více peněz. (Ilustrační foto) | profimedia.cz

     

    Chodit do práce je nebezpečná záležitost. Každý třetí den totiž v Česku umře na pracovišti jeden člověk a 106 lidí se zraní, z toho čtyři těžce. Ti, kterým se ale taková nepříjemnost přihodí, by však měli nyní dostat několikanásobně vyšší odškodné než dosud.

     

    Podle nařízení vlády, které má vstoupit v platnost zřejmě už v říjnu, zůstane i dál určité bodové ohodnocení každého úrazu. 

     

    Některé ale byly "oceněny" jiným počtem bodů než dosud. A navíc – za každý bod se nebude vyplácet 120 korun jako dosud, ale 250 korun.

     

  • 2.Za dojíždění za prací až 7,5 tisíce měsíčně

     

    Na dojíždění budete moci získat příspěvek. (Ilustrační foto) Na dojíždění budete moci získat příspěvek. (Ilustrační foto) | Foto: archiv Blesku

     

    V místech, kde je o práci nouze, budou mít nezaměstnaní šanci dostat příspěvek na dojíždění. Ten může být ale až 7,5 tisíce korun měsíčně. Detaily zatím ministerstvo práce dolaďuje, nová pravidla by ale měla začít platit ještě tento rok.

     

    „Příspěvek cílí zejména na podporu osob, kterým dlouhodobě nelze zprostředkovat zaměstnání v místě jejich bydliště, resp. na osoby bydlící v regionech s vysokou mírou nezaměstnanosti a velice nízkou tvorbou nových pracovních příležitostí," řekla ministryně Michaela Marksová-Tomicová.

     

  • 3.Konec pamlsků ve školách

     

    Konec pamlsků z automatů ve školách? Konec pamlsků z automatů ve školách? | Foto Blesk - Karel Kopáč, scom

     

    Úmysl zatočit s obezitou dětí a snaha, aby jedly aspoň trochu zdravě, vyburcovaly k aktivitě ministerstva školství a zdravotnictví. V novém školním roce chtějí zabránit prodeji nezdravých potravin ve školách a školských zařízeních.

     

    „Děti snadno podléhají svodům reklamou podpořených produktů – většinou nezdravých – anebo se nechají ovlivnit komunitou spolužáků. S nápadem se nedá než souhlasit,“ chválí snahu fitness trenér a kouč David Huf.

     

  • 4.Dotace na kotel

     

    Nové kotle pomohou ovzduší. Nové kotle pomohou ovzduší. | Ilustrační Foto Blesk - David Tesař

     

    Kdo se rozhodne vyhodit svůj starý neekologický kotel a vyměnit ho za moderní, může na to od státu dostat až 127 500 korun. Taková je nejvyšší dotace, o kterou se bude možné už během podzimu přihlásit na krajských úřadech. Podle předpokladů se v této první vlně vymění 20 tisíc kotlů a do roku 2020 by to pak měl být čtyřnásobek. 

     

    O dotaci budou moci žádat majitelé rodinných domů, kteří nyní vytápějí pevnými palivy v kotli s ručním přikládáním.

     

  • 5.Zákony o přestupcích se mění: Pokuty až pět tisíc

     

    Policie bude moci udělit vyšší pokuty. Policie bude moci udělit vyšší pokuty. | profimedia.cz

     

    Novela zákona o přestupcích přináší nejspíš už od října zvýšení horní hranice sazeb pokut. A také možnost uložit k sankci za přestupek omezující opatření, třeba zákaz vstupu do konkrétní ulice. Navíc přestupky budou promlčeny až za 2 roky. 

     

    Místo běžné tisícovky, maximálně dvoutisícovky budou moci policisté na místě "ocenit" přestupek pokutou až 5000 korun. Samozřejmě s výjimkou činů, u kterých už dnes zákon připouští pokutu vyšší.

     

  • 6.Pas rychle a kdekoliv, ale za vyšší cenu

     

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Profimedia.cz

     

    Cestovní pas půjde získat snáz než dnes. Podstatně si ale připlatí ti, kteří ho budou chtít rychle. Budou si muset připravit 4 tisíce korun. Zvyšují se poplatky i za občanské průkazy a zrušení trvalého pobytu už nebude zadarmo. To vše začne platit od Nového roku.

     

    Zatímco dnes vyjde rychlejší vydání pasu na 1500 korun, za nově vydávané expresní pasy se poplatek zvýší na 4 tisíce korun. Zato to ale bude doklad se strojově čitelnými biometrickými údaji, který některé země vyžadují. A nebude mít už také omezenu platnost jen na 6 měsíců, jak je tomu nyní u rychlopasů.

  • 7.Až 600 korun pro důchodce

     

    Důchodci dostanou více peněz. Důchodci dostanou více peněz. | Profimedia.cz

     

    Vláda přilepší důchodcům. Domluvila se nakonec na jednorázovém příspěvku 600 korun, který bude každému vyplacen v prosinci. Je to podle ní spravedlivější než procentuální zvýšení, kdy by se nízké důchody zvedly jen minimálně. 

     

    Tento příspěvek se nepovažuje za příjem, který by ovlivnil nárok na tzv. nepojistné sociální dávky (státní sociální podpora, pomoc v hmotné nouzi, příspěvek na péči) nebo jejich výši.

     

  • 8.Další změny? Lečba konopím nebo možnost změny pojišťovny

    Zdravotní pojišťovnu můžete změnit do konce září! Zdravotní pojišťovnu můžete změnit do konce září! | profimedia.cz

     

    A co nás čeká dál? Toto je jen zlomek změn, které nastanou do konce roku: 

     

    Novela konopné vyhlášky přinese pacientům víc možností předepsat léčebné konopí, zejména pokud jde o indikace a množství. Vítěz soutěže by měl zajistit levnější produkty. 

     

    Novela trestního zákoníku zpřísňuje trestní sazby v oblasti kyberkriminality a dílčí změny jsou i v oblasti trestných činů proti životnímu prostředí, praní špinavých peněz, teroristických útoků a nepřímého úplatkářství. 

     

    Je tu nová šance pro lidi, kteří nejsou spokojeni se svou zdravotní pojišťovnou a chtěli by ji změnit. Mohou to nově, a to už tento rok, udělat do konce září. 

joudajoudovy ( 8. září 2015 16:37 )

Co bude od podzimu jinak? blivaci, komu je otazka urcena? pro demagogicky zmanipulovane ovce nebo lidi s prehledem? prosim blize specifikovat.....

Zobrazit celou diskusi