Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Česku je blaze. Ekonomika poskočila o víc než čtyři procenta

České ekonomice se dařilo.
České ekonomice se dařilo.  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK, kal - 
28. srpna 2015
09:35

Klíčový ekonomický ukazatel v České republice poskočil do výšin. Ve druhém letošním čtvrtletí hrubý domácí produkt podle Českého statistického úřadu stoupl meziročně o 4,4 procenta. Odhad mezičtvrtletního růstu dokonce statistici proti předběžným údajům zvýšili z 0,9 na 1,0 procenta. Meziroční růst ekonomiky je největší od konce roku 2007.

HDP roste podle analytiků v Česku nejvýrazněji ze všech evropských zemí. Odráží tak příznivé trendy v ekonomice. Meziroční růst českého HDP byl za druhé čtvrtletí nejvyšší od 4. čtvrtletí 2007, kdy činil 5,3 procenta.

„Díky rychlému růstu se Česká republika ve druhém čtvrtletí posunula na 85,7 procenta průměru EU, co se týče HDP na osobu přepočteného podle parity kupní síly. Letos se ČR v evropském žebříčku posunula před Kypr a Maltu. Nejbližšími bohatšími zeměmi v žebříčku jsou Itálie a Španělsko,“ upozornil hlavní ekonom Deloitte David Marek. Podle něj by za celý letošní rok měla ekonomika tak stoupnout o 4,3 procenta.

Více než čtyřprocentní růst nově odhadují i další ekonomové. „Očekáváme, že hospodářství vzhledem k výborným výsledkům v první polovině roku a očekávanému přílivu peněz z rozpočtu EU letos vzroste o 4,5 procenta. Příští rok, kdy výrazně propadnou příjmy ze strukturálních fondů a s nimi investice, by podle nás mělo přijít zpomalení na 2,7 procenta,“ uvedl například analytik Komerční banky Viktor Zeisel.

Čas pro zvyšování mezd?

„Průmysl meziročně vzrostl o sedm procent, což ukazuje na zlepšující se kondici firem. Poptávají více pracovníků, potřebují si udržet lidi v nedostatkových technických profesích. Plánují proto zvyšování mezd. Průměr růstu průmyslu či HDP by však neměl být vnímán jako průměr navýšení mezd pro všechny,“ je přesvědčen Milan Mostýn, mluvčí Svazu průmyslu a dopravy ČR. „Tedy zvyšování mezd ano, ale dle kondice jednotlivých firem a stavu odvětví.“

Obdobný názor má i Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů České republiky. Její vedoucí tajemník Jan Zikeš Blesku řekl, že jednotlivá odvětví, která se podílí na růstu ekonomiky, nejsou srovnatelná. „Pokud je v daném odvětví trend setrvalý, tak nevidíme důvod, proč neuvažovat o zvyšování mezd. Ale jsou i odvětví, která tak rychle nerostou. A tam si to musí každý ten zaměstnavatel dobře spočítat.“

Hospodářský růst byl podle statistiků rovnoměrně rozprostřen mezi odvětví tuzemské ekonomiky. Zpracovatelský průmysl vzrostl meziročně o sedm procent a růst stavebnictví dosáhl tempa 3,1 procenta. Výraznějším tempem rostla i všechna odvětví služeb.

Obchod, doprava a ubytování zaznamenaly oproti loňsku růst o 2,8 procenta, informační a komunikační činnosti o 4,4 procenta a profesní, vědecké, technické a administrativní činnosti o 5,9 procenta.

Mezičtvrtletní růst HDP byl z jedné třetiny tažen spotřebou domácností a ze dvou třetin investičními aktivitami. Meziročně byl příspěvek k růstu HDP rozložen rovnoměrněji,“ sdělil ČSÚ. Spotřeba domácností stoupla proti loňsku o 3,1 procenta a mezičtvrtletně o 0,7 procenta.

Investice podle statistiků výrazně vzrostly, když tvorba fixního kapitálu stoupla proti loňsku o 5,9 procenta a mezičtvrtletně o 3,5 procenta. „Na meziročním růstu se podílely zejména investice do staveb a infrastruktury, nicméně významně rostly i investice do strojů a zařízení,“ oznámili statistici.

Stoupla také hrubá přidaná hodnota, což je rozdíl mezi hodnotou výroby a služeb a náklady na jejich produkci. Meziročně se zvýšila o 3,8 procenta a mezičtvrtletně o 0,9 procenta.

tgbg ( 28. srpna 2015 11:41 )

Komunističtí zloději, kolaboranti, tuneláři a zločinci budou mít špatné spaní!!!

sandokan500 ( 28. srpna 2015 10:11 )

Jak kdo.Ten kdo pracuje tak se blaze nema.Blaze se maji pouze zlodeji z ODS,CSSD,TOPO9,CERNO***NICI a dalsi zlodeji ze snemovny a parlamentu.

lug70 ( 28. srpna 2015 10:07 )

Já myslím, že blaze je spíš zemím, které u nás mají pobočky svých firem.

Zobrazit celou diskusi