Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Někdo nás chtěl upálit zaživa, naříká vozíčkářka. Dům pohltily plameny

Autor: Jan Doležal - 
19. srpna 2015
20:26

Jen o vlásek unikla smrti! V domě v kladenské Hřebečské ulici, kde bydlí tělesně postižení, vypukl v úterý večer požár. Hasiči museli evakuovat do bezpečí 20 invalidů. Simona Švecová (40) byla jedním z nich.

Simona je kvůli mozkové obrně od narození na invalidním vozíčku. Z toho, co zažila, byla v šoku. „Před osmou večer jsem věšela na balkoně prádlo a slyšela sirény. Netušila jsem, co se děje, protože mám okna na druhou stranu. Pak mi volal přítel Sváťa, že k nám jedou hasiči, a vzápětí už bušili na dveře. Když jsem otevřela, přikázali, že musím okamžitě pryč, protože v domě hoří,“ vzpomíná Simona.

Hasiči vozíčkářku snesli z 2. patra na ulici po schodech. „Výtahy nejezdily. Měla jsem hrozný strach. Doktor mi musel píchnout injekci na uklidnění,“ říká se slzami v očích žena. Evakuovaní lidé z osmi pater museli počkat, až hasiči dům odvětrají. Teprve hodinu před půlnocí se mohli vrátit zpátky domů.

„Když jsem viděl, jak ti kluci od hasičů makají, jenom jsem žasnul. Smekám před nimi a mají můj obdiv. Jsme rádi, že je to za námi,“ podotkl Svatopluk (40), přítel Simony. Jedním dechem ale dodal, že stále mají strach. „Obavy neustanou, dokud policie toho žháře nedopadne,“ řekl.

Požár vypukl poté, co vzplály papírové krabice na chodbě v 1. patře. „Po baráku jde jeden hlas, že jakmile začalo hořet, viděli z domu utíkat chlapa, co vypadal jako feťák,“ řekl Svatopluk. „V úvahu přichází úmysl i nedbalost. Vyhodnocujeme záznamy z bezpečnostních kamer,“ sdělila Blesku policistka Míchaela Nováková. Žháři hrozí osm let kriminálu.

paralenka ( 19. srpna 2015 20:51 )

 V pondělí jsem viděla v lázních vozíčkáře, jak dojel na vozíku za víc než 100 tisíc ke schodům lázeňské hospody, vstal a šel po svých dovnitř, ani nájezdovou rampu nepotřeboval. V těch lázních byl prý po sedmnácté a vždy nespokojený, nesnášenlivý. Bývalý lampasák, jak jsem u kafe nechtíc vyslechla jeho spolupacienty. Těch lázní údajně navštívil už několik, celkem asi třicetkrát. Známá postava tamějších lázní, potvrdil mi kolega muzikant, který tam hrává. A ten pacoš není jediný, měla jsem takovou sousedku, těžkou kuřačku, které i plošinu k výtahu v domě postavili. Ta najela k bytu, vstala, vozík odstavila - no dnes už nežije, ale prostě se vyznala! Takže je rozdíl i mezi nimi, kdo umí... Téhle smutné paní je mi líto, ta si prachy na lepší vozík nevydupe, jen bude bezmocně čekat, kdo se o ni postará v případě takovýchhle malérů!

Zobrazit celou diskusi