Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sezona burčáku začala. Jak poznat to pravé „mléko starců“?

Sezona burčáku začala!
Sezona burčáku začala!  (Autor: archiv Blesku)
Autor: Andrea Ulagová, Daniela Soukalová - 
18. srpna 2015
17:50

Lidová moudrost praví, že člověk by měl pro své zdraví vypít tolik burčáku za sezonu, kolik krve koluje v jeho žilách. Což by bylo čtyři až šest litrů. Musíte si dát ale pozor, abyste nevypili jen nekvalitní a ředěnou náhražku.

Český vinařský zákon stanovuje, že burčák se smí prodávat pouze v období od 1. srpna do 30. listopadu. Pokud si burčák koupíte, měli byste být informováni, kdo je jeho výrobcem.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce opět upozorňuje, že všichni spotřebitelé moku, kterému se nesmí utahovat víčko, aby nevybouchl, by si měli dávat pozor na nekvalitní náhražky. A zejména na nákupy neprověřeného burčáku u silnic, kterému navíc dlouhé stání v horku neprospívá. Lepší je nakupovat přímo u vinařů nebo ve vinotékách.

Co je burčák?

Burčák je částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné, který obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Jde o meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici několik dní po začátku kvašení moštu. Obsah alkoholu bývá zhruba 1–7 procent.

„Český vinařský zákon stanovuje, že se pod názvem burčák smí prodávat výhradně produkt vyrobený z letošních tuzemských hroznů révy vinné,“ popisuje mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. „Nesmí být vyráběn z jiného ovoce a nesmí být ředěn vodou,“ doplnil.

Pokud se jedná o nápoj z hroznů z dovozu, nesmí být nápoj označen jako burčák, ale pouze jako částečně zkvašený hroznový mošt.

Nepoctivci, připravte se na kontroly

V loňské sezoně inspekce odebrala 77 vzorků burčáku a 9 nevyhovovalo požadavkům. Inspektoři našli v nápojích nadlimitní obsah etanolu z přidaného cukru, vodu, nebo se nejednalo o nápoj z českých hroznů, tudíž šlo o klamání spotřebitele.

Správný burčák má i prospívat vašemu zdraví. Obsahuje vitamíny a díky kvasinkám v něm najdete i bílkovinné látky. Vitamin B podporuje srdeční činnost, kyselina nikotinová zabraňuje nervovým a kožním problémům.

A samozřejmě působí na trávicí ústrojí, takže větší množství vás může pěkně prohnat. Naopak nekvalitní nápoj podobný burčáku vám nijak neprospěje, i když vás také prožene, jen ne v dobrém slova smyslu.

Jak poznat kvalitní „mléko starců“?

„Nástroje, jak poznat, zda se jedná o skutečný burčák, má spotřebitel velmi omezené,“ přiznává Kopřiva. „Pokud není falšování vodou extrémní, na první pohled je to velmi těžké rozpoznat,“ dodává.

Přesto existuje pár rad, jak se pokusit rozpoznat kvalitu:

  • Před nákupem burčák ochutnejte a spolehněte se na svoje smysly. Každý poctivý vinař by vám měl dát ochutnat. Přibližte skleničku k uchu – slyšíte bublinky? A pokud přičichnete, cítíte hrozny a kvasný buket? Pak je vše v pořádku.
  • Nápoj z bílých hroznů má mléčnou až světle žlutou barvu, je hustý a v určité míře zkalený kvasinkami. Také neustále kvasí, takže můžete vidět stoupající bublinky.
  • Je-li burčák narezlý nebo průhledný, je zcela jistě ředěn vodou.
  • Pokud je barva příliš tmavá, někdy až hnědá, signalizuje to buď starý nápoj, nebo udělaný z jiného ovoce, např. z jablek.
  • Při ochutnání nápoj poválejte v ústech. Chuťový vjem musí být vyvážený, nesmí převážit sladkost ani trpkost.

tgbg ( 19. srpna 2015 09:07 )

Když jsem při návštěvě jednoho vinaře viděl jak do těch kádí valí 50ti kilové pytle řepného cukru......

naidka ( 18. srpna 2015 19:14 )

Hlavně v Práglu.

ruudazvostravy ( 18. srpna 2015 19:13 )

Nó,pozná se to tak,že se našynec po ňákím tom žejdlýku heski zese*re.

Zobrazit celou diskusi