Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Kladrubští koně nesmí z Česka. Za hranicemi jim hrozí nebezpečná nákaza

Kladrubští koně nesmí z ČR, aby se nenakazili infekční anémií
Kladrubští koně nesmí z ČR, aby se nenakazili infekční anémií  (Autor: Petr Novotný)
Autor: ČTK, sou - 
17. srpna 2015
19:15

Národní hřebčín Kladruby nad Labem vyhlásil preventivní izolaci svých koní, nesmějí tak opustit Českou republiku. V okolních zemích totiž byly zaznamenány desítky případů infekční anémie koní. Opatření zřejmě potrvá do konce roku, uvedla Česká televize.

„Chováme jednu třetinu z celkové populace, ale tu nejcennější, to nejcennější genové jádro. Kdyby se ta nákaza dostala do hřebčína, tak by důsledky mohly být i fatální,“ řekl ČT ředitel hřebčína Jiří Machek. Infekční anémie řádí například v Rumunsku, Maďarsku, Polsku nebo Německu.

Hřebčín tak okamžitě zrušil i cesty na plánované zahraniční otěže. Kdyby se totiž nakazili kladrubští plemeníci, ohrozilo by to přes 400 let starý chov. Výjimku pro závod dostali podle televize jen koně z Heřmanova Městce, kteří jsou ustájeni samostatně.

Proti infekční anémii neexistuje očkování

Infekční anémie koní je závažná choroba. Přenáší ji hmyz sající jejich krev. Je navíc nevyléčitelná a neexistuje proti ní ani očkování. Zvířata, která onemocnění překonala, přenáší do konce života nemoc dál. Infikovaní koně se tam musejí utrácet.

Hřebčín v Kladrubech chová starokladrubské bělouše. Pobočka ve Slatiňanech se zase  specializuje na chov vraníků. Od roku 2002 je chovné stádo starokladrubských běloušů s celým komplexem hřebčína národní kulturní památkou.

newdawn ( 17. srpna 2015 22:40 )

Ty už jsi ji chyt, že ??

Zobrazit celou diskusi