Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Plán Marksové: Bezdětní si připlatí, rodiče s více dětmi ušetří

Marksová chce ulevit rodinám s dětmi
Marksová chce ulevit rodinám s dětmi  (Autor: Shutterstock.com/ČTK)
Autor: všm - 
17. srpna 2015
18:00

Rodiny s více dětmi se mohou těšit na nižší odvody na sociální pojištění. Takový návrh alespoň připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Čím více dětí, tím méně budou lidé platit. Naopak bezdětní mají platit o jedno procento víc, než je tomu dnes.

Ministerstvo plánuje slevu údajně jako odměnu pracujícím rodičům za výchovu dětí. „Lidé s dětmi investují do budoucí generace plátců důchodů. Zvažujeme a propočítáváme více variant sazeb pojistného pro rodiče a bezdětné,“ uvedla ministryně Michaela Marksová (ČSSD) pro MF Dnes. 

Změnu by měli pocítit rodiče se dvěma a více dětmi. V případě dvou potomků jim zůstane navíc 1,5 procenta z hrubé mzdy. Pokud má rodina děti tři – ušetří 3 procenta z hrubé mzdy a při čtyřech dětech 6,5 procenta.

V penzi méně nedostanou

Rodiče sice budou platit menší odvody, nemusí se ale bát, že by jim to negativně ovlivnilo výši důchodu. Podle návrhu budou ve stáří pobírat stejné peníze jako jejich bezdětní vrstevníci se stejnou mzdou a počtem odpracovaných let. 

Nižší sazba pojistného by se měla dotýkat každého z rodičů, s kterým potomek žije ve společné domácnosti. Ministerstvo navrhuje, aby nebylo podmínkou žití ve svazku manželském. Otázka panuje kolem toho, jak dlouho by podobné výhody měl rodičům stát nabízet. V současném návrhu se počítá, že do té doby, dokud dítě nedostuduje.

Koaliční strana KDU-ČSL i opoziční TOP 09 návrh podporují. Vládní ANO je ale podle MF Dnes zatím zdrženlivé. „Považuji to zčásti za diskriminační a nemyslím si, že to zvedne populační křivku,“ uvedla členka výboru pro sociální politiku Radka Maxová. Podle ní není jisté, že všechny děti budou jednou přispívat do důchodového systému. 

Návrh vládní komise pro důchodovou reformu teď ministerstvo přepisuje do návrhu zákona. 

verasum ( 18. srpna 2015 09:55 )

 Další blbej nápad, to snad nemyslí vážně, zase toho budou zneužívat cikáni, nebo snad myslíte,že jejich děti budou někdy dělat? Doma vidí,že máma a fotr nemakají a přesto mají na jídlo chlast a cigára,tak proč by se namáhaly že???

hejhej ( 17. srpna 2015 21:20 )

raskal: Plán Marksové se týká nižších odvodů na sociálním pojištění rodin s více dětmi. Cikáni, kteří nepracují, neplatí sociální pojištění, tak se jim nic ani nemůže snižovat.

slunicko.41 ( 17. srpna 2015 20:42 )

koukam, ze politici vymysleji vymyslene a objevuji Ameriku. To uz tady bylo. Svobodni meli dane vysoke, snizovaly se s poctem deti. Vymyslete radeji uz neco na to, aby majorita nemusela ze svych dani platit minoritu, ktere se nechce delat a nikdy delat nebude.

raskal ( 17. srpna 2015 19:58 )

No výborně, zase budou mít cikáni víc na chlast a cigarety

robertus ( 17. srpna 2015 19:40 )

Už mám dost těch Kapitalistických Marxů TOP 09 a KDU-ČSL jsou strany pravice.

Zobrazit celou diskusi