Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Smutné výročí ve Studénce: Před 7 lety došlo k tragické nehodě, při které zemřelo osm lidí. Neštěstí se opakovalo

Autor: lm - 
8. srpna 2015
08:01

Město Studénka se bolestivého prokletí už nezbaví. V sobotu je tomu přesně sedm let, co zde zahynulo osm lidí při železničním neštěstí. Vlak tehdy narazil do konstrukce opravovaného mostu. Dodnes se neví, kdo nehodu zavinil.

Je 8. srpna 2008, půl jedenácté dopoledne a vlak EuroCity na lince Krakov–Praha právě projíždí Studénkou na Novojičínsku. Vlak s čtyřmi stovkami cestujících na palubě se rychlostí 134 km/h blíží k právě opravovanému mostu nad tratí. Stavařům ale most sklouzne z podpěr a spadne na trať přímo před vlak. Strojvedoucí sice stíhá použít rychlobrzdu a utéct do bezpečí, ale srážka je nevyhnutelná. Souprava do mostu naráží v rychlosti 90 km/h.

Osm mrtvých, deset těžce a osmdesát lehce zraněných. To je děsivá bilance této tragédie. Přeživší a pozůstalí ale nemají ani sedm let od nehody klid. Soudy dodnes nerozpletly, kdo za nehodu může. Stavaři i České dráhy hází vinu jeden na druhého. Bez rozsudku se lidé odškodnění nedočkají.

Jisté je to, že šlo o jednu z nejhorších železničních nehod za posledních deset let. Téměř o sedm let později se historie bohužel opakovala. 22. července se na přejezdu u Studénky srazil vlak Pendolino s kamionem. Zemřeli tři lidé, dalších 17 osob utrpělo různě vážná zranění.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi