Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Potravinový Sherlock zpovídal výrobce špekáčků: Co říká vítěz a poražený testu?

Autor: Barbora Kabátová - 
7. srpna 2015
19:46

Že špekáčky mohou být různě kvalitní, to ukázal středeční velký test Blesku. I když mají podobné obsahy masa, mohou chutnat odlišně a někteří mohou mít ve složení neurčité ingredience. Co na to poražený? A co říká výrobce vítězných špekáčků?

Poražený: Špekáčky vyrábíme podle 60 let staré receptury

Proč máte ve složení uvedenou pouze bílkovinu živočišného původu, přitom by mělo být uvedené, o kterou se konkrétně jedná?

Před několika měsíci jsme bílkovinu živočišného původu z receptury odstranili, následně také z etiket standardního balení špekáčků. Bohužel musíme přiznat naše pochybení, protože jsme opomněli odstranit tuto nežádoucí ingredienci z etikety balení 680 g, které bylo zakoupeno pro testování špekáčků.

Většina výrobců uvádí na špekáčcích poměr hovězího a vepřového masa, na vašem obale to je uvedené dohromady. Není to spíš na škodu?

Je možné, že nám tento způsob značení obsahu masa může škodit, my však dodržujeme tradiční recepturu, která obsahuje jak vepřové, tak i hovězí maso, které má ve špekáčcích své nezastupitelné místo. Jakou mají vaše špekáčky tradici? Norma Špekáčků extra vázaných odpovídá receptuře staré téměř 60 let, tedy s obsahem masa více než 70 % a obsahem tuku méně než 30 %, což dokazují laboratorní výsledky testů.

Vítěz: Poměr mas je pro opékání ideální

Původní špekáčky ze začátku 20. století měly více hovězího než vepřového, Pikok má tento poměr obráceně. Proč tomu tak je?

Složení vychází z tradiční receptury z roku 1977, tedy i poměr hovězího a vepřového masa. Velká obliba těchto špekáčků u našich zákazníků ukazuje nejen na jejich vysokou kvalitu, ale i na to, že použitý poměr mas je pro opékání ideální. Dle zkušeností dodavatele používaná receptura zajišťuje, že při opékání špekáček neztratí chuť ani šťavnatost.

Laboratoř naměřila o několik procent méně masa, než má Pikok na obale. Čím to může být?

Špekáčky obsahují 80 % masa, což je u výrobků s viditelným tukem velmi mnoho. Udávaná laboratorní odchylka při testování je 10 %, tudíž zjištěný obsah masa ve špekáčcích je ve stanovené normě. Tuto odchylku dokládají také letošní výsledky našich testování ze stejné laboratoře, kde naměřený obsah masa byl 80 % a 88,7 %.

Jak často kontrolujete výrobu, jakým způsobem provádíte audity u špekáčků?

Naším cílem je samozřejmě nabízet našim zákazníkům produkty stálé, vysoké kvality, proto provádíme u výrobců pravidelné audity a několikrát do roka výrobky laboratorně testujeme.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi