Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Nakazili salmonelou 145 lidí. Teď jídelna opět otevírá

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
4. srpna 2015
21:00

Plzeňská jídelna a vývařovna ZRTAS, z jejíhož hotového jídla se nakazilo salmonelózou 145 lidí, začne ve středu opět vařit a distribuovat pokrmy. Firma už předala problém právnímu zástupci a předpokládá, že veškeré nároky nakažených i sankce se budou týkat dodavatele vajec, na jehož skořápkách byly bakterie salmonely.

„Ve středu ráno se opět rozběhne plný provoz,“ uvedl zástupce jednatele ZRTAS Pavel Dobiáš. Podle něj zatím firma počítá s nižší výrobou než před 24. červencem, kdy se salmonela objevila a kdy podnik produkoval 600 až 650 hotových jídel denně. Dobiáš odhadl, že jich bude o 400 méně. 

Vývařovna postupně kontaktuje všechny své odběratele, jimž rozeslala omluvné a vysvětlující dopisy, a předpokládá, že se k ní vrátí. Řada firem má nyní navíc dovolené. „Věříme tomu, že se to co nejdříve vrátí na původní počty,“ uvedl Dobiáš.

Milionová pokuta za špatná vejce

„Zákazníci, hlavně ti, co skončili v nemocnici, žádají kompenzace. Telefonicky nebo písemně nás kontaktují, jak to budeme řešit. Všechno předáváme právnímu zástupci, který bude komunikovat s nimi i s dodavatelem a subdodavatelem (nakažených vajec),“ nastínil Dobiáš. Lidé uplatňují škody hlavně za poškození zdraví, pracovní neschopnosti a ušlé zisky a mzdy.



Provozovna prošla pondělní závěrečnou kontrolou. „Má od nás souhlas, že může otevřít,“ řekl ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Přemysl Tomašuk. Firmě hrozí pokuta milion korun. „Nejdříve musíme věc uzavřít a mít všechny výsledky. Dodá nám je Státní zdravotní ústav, dále ještě šetří po své linii veterináři,“ popsal Tomašuk.

Hygienici nesáhnou k maximální pokutě, protože nesmí být na základě verdiktu Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu likvidační. Důležitější je, co budou po firmě žádat lidé. „A to může být horší než naše pokuta,“ řekl. Firmy, které vaří jídla, jsou ale většinou pojištěné.

Vývařovna nebyla pojištěná

„Bohužel proti nákazám pojištěni nejsme. Momentálně se snažíme o nápravu, abychom byli zabezpečeni,“ uvedl Dobiáš. Firma funguje sedm let a nikdy podobné problémy neřešila. Přiznal, že pokuta od hygieny ve výši statisíců korun by byla likvidační.

Nakažených v Plzeňském kraji bylo 145, polovina byla hospitalizována v Plzni a v Klatovech. V Plzni zůstává jeden pacient, v Klatovech také. „Jde o starší ženu, byla přijata kvůli této nákaze, ale měla i jiné zdravotní potíže,“ řekl mluvčí Klatovské nemocnice Jiří Kokoška.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi