Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tudy o víkendu nejezděte: Opravy na D1 i D2, kolaps dopravy v Německu

Autor: ČTK, sou - 
31. července 2015
05:40

Dopravu na dálnicích D1 a D2 v příštích dnech zkomplikují opravy u Brna. Při cestách na jih Evropy pak počítejte se zácpami v Německu, Rakousku i Itálii. Německý autoklub dokonce lidem doporučuje, aby zůstali doma a nikam nevyjížděli.

Ředitelství silnic a dálnic zahájí v sobotu 1. srpna opravy dálnice D2 v její nejkomplikovanější části, v blízkosti Brna a křižovatky s dálnicí D1. Půjde o první 4 km dálnice po výjezd k obchodním centrům. První etapa bude v režimu dvou pruhů v každém směru. V místech, kde budou postupovat práce pokládky AB povrchu, bude provoz lokálně vedený v jednom pruhu v každém směru.

Zároveň v týdnu od 3. srpna odstartují dvě velké opravy na D1 mezi Brnem a Vyškovem ve třech navazujících úsecích mezi 199. a 215. kilometrem. Během přípravných prací bude ve směru na Vyškov pouze jeden pruh, v opačném směru dva pruhy.

Dopravu zkomplikují nové opravy na D1 a D2 Dopravu zkomplikují nové opravy na D1 a D2 | Jarmila Hluchá

Dopravu zkomplikuje i začátek německých prázdnin

„Se začátkem prázdnin v Bavorsku a Bádensku-Württembersku dosáhne tento víkend svého vrcholu. Navíc se od pátku do neděle jede závod DTM na okruhu u města Spielberg, kam zavítá na 50 000 diváků," upozornil mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka.

„Doporučení pro ty, kteří chtějí o nadcházejícím víkendu někam jet: Zůstaňte doma, pokud nemusíte nutně vyrazit na dovolenou," uvedl největší německý autoklub ADAC. Od pátečních 14:00 se podle autoklubu dá očekávat na většině německých dálnic velmi hustý provoz, který vydrží až do nedělního večera.

Českým řidičům by mohly cestu zkomplikovat zácpy na dálnici A9 spojující Berlín s Mnichovem, na dálnici A6 od českých hranic přes Norimberk do Mannheimu, na dálnici A3 z Pasova přes Norimberk do Frankfurtu nad Mohanem nebo na dálnici A4 z Drážďan do Erfurtu. Hustý provoz však bude i na dálničním obchvatu Mnichova a na hlavních tazích z bavorské metropole do Rakouska a k Bodamskému jezeru nebo na dálnicích ve směru k Severnímu a Baltskému moři.

Komplikace hrozí i v Rakousku, Itálii a Francii    

Při cestách ke Středozemnímu moři se už tradičně dají očekávat komplikace hlavně v Rakousku na průtahu Vídní, kterým je dálnice A23. Dále pak na A2 z Vídně do Grazu kvůli stavebním pracím, na Brennerské dálnici A13 u Insbrucku, kde se opravuje most, v okolí Salcburku na A1, na Tauernské a Inntalské dálnici (A10 a A12), na A11 u tunelu Karawanky a na A14 v Porýnsku.    

V Itálii bude zřejmě problematická Brennerská dálnice A22, dálniční úsek Villach - Udine, úsek A4 Verona - hraniční přechod do Chorvatska Dragonja a všechny hlavní silnice v blízkosti pobřeží. Ve Slovinsku pak tunel Karawanky, dálnice A1 Lublaň - Koper, hraniční přechod Spielfeld, dálnice A4 Maribor - Ptuj a hraniční přechod Macelj.    

Ve Francii je zakázáno přepravovat děti v autobuse v sobotu 1. srpna. Zákaz se vztahuje i na zahraniční autobusy a jeho důvodem je uctění památky 55 dětí, které zemřely při tragické dopravní nehodě v roce 1982 u města Dijon.

zelvik22 ( 31. července 2015 07:19 )

tak to je dobrej nesmysl ten zákaz vození dětí v autobuse na 1.8 proto, že před skoro 35 lety byla nějaká havárie dětí. Trochu demagogie, to bychom asi nemohli nikdy nic, kdybychom si připomínali všechny masakry v historii

johr ( 31. července 2015 06:35 )

Kde možno komentovat přispěvky k članku o Bakalovi,a o uprchlicich? Diskuze pod članky neotevřena!

Zobrazit celou diskusi