Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Blíží se bouřky. Hasiči radí schovat se v háji či hustém lese

Víte, co vám hrozí při bouřce? (Ilustrační foto)
Víte, co vám hrozí při bouřce? (Ilustrační foto)  (Autor: Blesk)
Autor: Andrea Ulagová - 
25. července 2015
05:59

Úmorná vedra o víkendu protnou bouřky a déšť, slibuje předpověď. Pokud plánujete vyrazit na výlet do přírody, přibalte si s sebou i náš soupis rad, jak si uchránit zdraví a vyhnout se řádění živlů.

Pravděpodobnost, že do vás uhodí blesk, není sice velká, ale stát se to může. Během bouřky vás mohou ohrozit ale padající stromy, při velkém větru, které bouřky často provázejí, i létající předměty. Během bouřky mohou vzniknout i nebezpečné požáry.

Co dělat, když vás zastihne bouřka?

  • Pokud předpověď hlásí bouřky, nevycházejte zbytečně ven.
  • Jste venku a začíná bouřka? Snažte se najít si úkryt už v okamžiku, kdy slyšíte bouřku z dálky. Nečekejte na poslední chvíli. V přírodě je nejlepší schovat se v hustém lese, háji, údolí nebo nižším porostu. Základním pravidlem zůstává nebýt nejvyšším bodem v krajině,“ říká Nicole Zaoralová z Hasičského záchranného sboru ČR. „To ale také znamená nevybrat jediný nejvyšší strom v okolí a pod ten se schovat. Bouřka je nejvíc nebezpečná do vzdálenosti tří kilometrů, to znamená zhruba devět sekund mezi hřměním a bleskem,“ dodala Zaoralová.
  • Bezpečný úkryt poskytují budovy, zejména velké objekty s ocelovou nebo železobetonovou konstrukcí a veškeré stavby chráněné hromosvodem.
  • V přírodě se schovejte v hustém lese a háji nebo v nižším porostu nebo úzkém údolí.
  • Pokud během bouřky jste v autě, jste v bezpečí, ale nechte okna i dveře zavřené. V případě extrémního větru nebo deště raději zastavte.
  • Pokud fouká silný vítr, držte se dál od vysokých stromů nebo sloupů elektrického vedení.
  • Jste ve městě a je bouřka? Držte se dál od vyšších budov, mohou z nich padat tašky a plechy
  • Doma zavřete během bouřky okna.
  • Máte-li zahradu, upevněte volné předměty (květináče, grily, zahradní nábytek).

Pozor na vyvýšená místa!

Největší nebezpečí zásahu bleskem hrozí při pobytu v otevřeném terénu a na vyvýšených místech,“ upozorňuje Zaoralová. Nezdržujte se proto v blízkosti železných konstrukcí, vysokých osamocených stromů nebo vodních ploch.

Nezůstávejte na kopcích a holých pláních. Neopírejte se o zeď či skalní stěny. Pokud vás překvapí bouřka na holé pláni, nepokračujte dál v chůzi a nezůstávejte ve skupině.

V přírodě zapomeňte na úkryt pod osamělými stromy, na okraji lesa, pod převisy nízkých skal nebo ve staveních bez hromosvodu.

Pokud vám někdy rodiče říkali, že kovové předměty, jako například deštník nebo klíče přitahují blesky, není to tak docela pravda.
Deštník může představovat riziko, ale z jiného důvodu.Když vás zastihne bouřka ve městě, kde je mnoho budov, které jsou vyšší než vy, deštník vás ohrozit nemůže. Pokud se ocitnete v horách na otevřené pláni a deštník by byl nejvyšším bodem v daném místě, pak jistě riziko představuje. Na horskou tůru si ale asi deštník brát nebudete. Základním pravidlem je nebýt nejvyšší bod v daném místě,“ uvedla na chatu Blesk.cz Zaoralová.

Naopak to, že u sebe máte klíče, rozhodně riziko nepředstavuje.

james ( 26. července 2015 08:17 )

Napadnout redakci Blesku pro její nekompetentní a zavádějící komentáře je málo. Zde jde o veřejné ohrožení.

mirkazam ( 25. července 2015 08:58 )

naidka...

zlymikes ( 25. července 2015 08:51 )

už jsem zažil ve vysokém lese,že praštilo do nízkého křoví.

naidka ( 25. července 2015 08:24 )

Njn, Bleskáči, ale jak mám na holé pláni hoonem najít háj či hustý les?

Zobrazit celou diskusi