Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

U soudu stanou distributoři otráveného alkoholu: Zavinili smrt tří lidí a další čtyři skončili v nemocnici

Alkohol (ilustrační foto)
Alkohol (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
20. července 2015
06:57

Před vrchním soudem dnes stane Jaromír Pánek a Šimon Kramarčík z Karvinska, které ostravský soud za prodej otráveného alkoholu poslal do vězení na deset a osm let. Podle obžaloby zavinili smrt tří lidí, další čtyři po vypití jedovatého alkoholu skončili v nemocnici.

Pánek u ostravského soudu dostal vyšší trest, údajně distribuoval jedovatý líh. Kramarčík z něj pak vyráběl alkohol, který prodával v Českém Těšíně. Oba tvrdí, že o nebezpečnosti lihu nevěděli. Kramarčík ale láhve s jedovatým obsahem prodával ještě v době, kdy už v Česku umírali první otrávení.

Podle soudu byl Pánek napojen na jednoho z bossů metanolové mafie Rudolfa Fiana, který žil na Karvinsku. Pánek během celého vyšetřování a pak i při hlavním líčení využil svého práva a nevypovídal. I proto dostal vyšší trest. Naopak Kramarčík se přiznal a svou výpovědí komplice usvědčil.

Aféra kolem ilegální výroby lihovin, které obsahují jedovatý metylalkohol, vypukla začátkem září 2012. Zemřelo pět desítek lidí, poškozených je asi 140, mnozí mají těžké zdravotní následky. V aféře je několik desítek obžalovaných. Proces s hlavní zlínskou větví skončil v květnu, kdy údajní dva hlavní míchači otráveného alkoholu Rudolf Fian a Tomáš Křepela dostali doživotí. Další obžalovaní se dál zpovídají u soudů v celé republice.

tomlk007 ( 20. července 2015 09:03 )

Patoky prodávali a sobě dopřávali značkové destiláty.

setroseuros ( 20. července 2015 07:27 )

Zajimave je, ze kdyz to vyrabely ,ze to ani jeden z nich neochutnal. Nezajimalo je jakou to ma chut, sílu...?

Zobrazit celou diskusi