Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

600 let od upálení Jana Husa: Politici se modlili, aby dokázali žít morálně

Autor: bru, ČTK - 
6. července 2015
18:15

Přesně před 600 lety byl kvůli svým názorům upálen reformátor a odpůrce odpustků Jan Hus. Lidé na něj vzpomínali třeba v Betlémské kapli nebo v jeho rodném Husinci. Na bohoslužbu přišel i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Prohrál z lidské perspektivy, právně, ale vyhrál morálně,“ uvedl patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta a připomněl, že pokud by Hus učinil ústupek, vše, co hlásal, by bylo zpochybněno. Butta ocenil ale i papeže Františka, který podobně jako jeden z jeho předchůdců Jan Pavel II. vyjádřil nad Husovou smrtí lítost a označil ho za uznávaného kazatele a pozoruhodnou osobnost.

Bohoslužby, kterou doprovodilo vystoupení souborů Musica Bohemica a Schola Gregorina Pragensis, se účastnili například také premiér Bohuslav Sobotka, předseda Sněmovny Jan Hamáček, ministr kultury Daniel Herman a kardinál Miloslav Vlk.


„Stále existují hodnoty, pro které stojí za to žít i umřít,“ zdůraznil v projevu předseda Ekumenické rady církví Daniel Fajfr. Hamáček mimo jiné uvedl, že je málo osobností, jejichž odkaz zůstává živý i po šesti stoletích. Podobně se vyjádřil taky Herman. „Pokud nějaká událost dokáže poutat pozornost víc než půl tisíciletí, je to důkaz její velké síly,“ řekl. Vlk poukázal na to, že výrok „Pravda páně vítězí“, jak jej Hus hlásal, stále zůstává.

Modlili se i za politiky, aby dokázali žít morálně

Mezi společné modlitby patřila i ta v duchu Husova učení, „aby všichni lidé dobré vůle hledali pravdu, milovali pravdu, říkali pravdu a bránili pravdu až do smrti“. Zazněla také modlitba za politiky a další správce věcí veřejných, aby dokázali žít morálně, čestně, nesobecky a ku prospěchu celé společnosti, ale i za lidi chudé a diskriminované, dlužníky nebo za oběti násilí.

Česká národní banka vydala speciální minci

Česká národní banka uvedla do oběhu zlatou minci o hodnotě 10.000 korun. Autorem návrhu je student Jakub Orava. Mince s tak vysokou hodnotou zatím banka vydala jen pětkrát ve své historii. Výročí si dnes připomněli lidé například i v Husově rodném Husinci na Prachaticku.

Kněz a tvůrce spisovné češtiny Hus vystudoval v letech 1390 až 1404 svobodná umění a teologii na Univerzitě Karlově. Kázal v Betlémské kapli, kritizoval církevní praxi a požadoval návrat k chudé církvi. Za to na něj byla uvalena klatba. Své názory odmítl odvolat, proto byl rozhodnutím církevního koncilu 6. července 1415 upálen, jeho popel skončil v řece Rýn.

dzery ( 7. července 2015 12:33 )

djaba ( 7. července 2015 06:59 )

 Oslavovat buřiče je folklór všech národů .

handgood ( 6. července 2015 21:02 )

Jen málo politiků v současné době nezklamalo. Všichni si přejí, aby se do volitelných stran dostali dobří politici. Bohužel, zůstává jenom u přání a slibů. Rád bych viděl někoho z vás, kdo potkal slušného a čestného politika. Na některé politické nuly se zapomene už za pár týdnů, natož aby jejich jméno zůstalo v paměti národa celých 600 let. Já musím o politicích napsat pouze tento verš: KURVA POLITIK Kdo dvakrát lhal ti, zalže ti znova, kdo dvakrát podvedl, podvede zase. Hovězím zvykem kráva se chová, vepřové způsoby má jenom prase. Kdo heslo má v krvi „Co můžeš – urvi“, kurvil se vždycky a zase se zkurví....

belaa ( 6. července 2015 19:59 )

oni se maji jako prasata v zite a kolik mas ty na mesic penez.

belaa ( 6. července 2015 19:56 )

vubec jim neverte jde jim o koryta.volte okamuru je potreba to tady zmenit k lepsimu.a vy my to porad tady nemazte.

Zobrazit celou diskusi