Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kojenci se můžou v autosedačkách udusit, varují odborníci

Dítě by v autosedačce nemělo trávit celý den, upozorňují odborníci z USA
Dítě by v autosedačce nemělo trávit celý den, upozorňují odborníci z USA  (Autor: Profimedia)
Autor: sou - 
18. června 2015
05:32

Pediatři v Americe mají jasno. Rodiče by vůbec neměli nechávat děti do jednoho roku spát v takzvaných vajíčkách. Jedná se o autosedačky, které se hojně používají nejen při přepravě, ale také se snadno nasadí na konstrukci kočárku. Nesvědčí to jejich vývoji a můžou se v nich udusit.

Matky v dnešní době hojně používají „vajíčka“ jako alternativu k hluboké korbě kočárku. Dítě v ní pak tráví čas nejen při přepravě v autě, ale také při procházkách či nákupech. Tráví tak celý den v polosedu, na který obzvláště novorozenci nejsou připraveni. Americký pediatr Erich K. Batra s kolegy z US Consumer Product Safety Commission teď bijí na poplach.

„Dítě by mělo ležet na rovné pevné podložce. Pomáhá to jak jeho motorickému vývoji, tak jeho zádům a kyčlím,“ okomentovala studii pediatrička Drahomíra Tomíčková. Podle ní je to pohodlnost rodičů. Přece jen je jednodušší odpoutat sedačku a nacvaknout jí na konstrukci kočáru než sebou v kufru tahat celý kočár i s hlubokou korbou.

Americká studie ale upozorňuje na to, že nesprávné použití autosedačky může vést až ke smrti novorozence. „U dětí, které neudrží hlavičku, by mohlo dojít k neprůchodnosti cest dýchacích,“ míní Tomíčková. Podle autorů studie by dítě nikdy nemělo být bez dozoru, protože se může vmanévrovat do pozic, kdy by se mohlo dostat do ohrožení života.

1pravda1 ( 18. června 2015 10:53 )

To by nevydržel ani dospělý!!! Zkuste se takto bez pohnutí přikurtovat na několik hodin do polosedu, musí trpět bederní páteř a tu hlavičku dítě nemůže narovnat tudíž jí má neustále skloněnou ke krku a hmotnost hlavičky v poměru k tělu je u tak malého dítěte mnohem větší.

mak ( 18. června 2015 09:21 )

A předtím nebyly žádný kočárky a postel stěží, a udusilo se jich nejmíň.

bledulka ( 18. června 2015 09:17 )

Docela s tím souhlasím... Vzpomínám si, když byl syn mimino, jak to "vajíčko" v autě nesnášel....Chudáci děti, které v tomto postroji musí trávit více času...

rarasek4503 ( 18. června 2015 07:42 )

Kolik se jich udusilo? Zřejmě potřebují dostat na trh jiný typ sedačky.

Zobrazit celou diskusi