Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Černý scénář pro Česko do roku 2030: Nedostatek vody, surovin, války, migranti a krajani v nebezpečí

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: bru, ČTK - 
15. června 2015
13:56

Česká republika a celá Evropská unie bude v příštích 15 letech muset odolávat dlouhodobým hrozbám. Počítá s tím výhled obrany do roku 2030, který dnes posvětila vláda. Česko se tak připravuje na větší množství střetů, které ohrozí naše spojence.

Výhled počítá s tím, že přibude států, které budou mít k dispozici zbraně hromadného ničení a rakety, a to i díky tomu, že vyspělé technologie už nebudou takovou vzácností.

„Lze očekávat růst agresivity a ambicí regionálních velmocí,“ tvrdí vládou odsouhlasený materiál.

Hrozí prý i informační válka, tedy zneužívání médií. Vojenští experti do plánů zahrnuli i Rusko. Odhadují, že začne vynakládat více peněz na obranu, což umožní intenzivnější využívání moderních vojenských technologií.

Připravte se na migrační vlny!

Obrana se bojí také spousty mladých, znuděných a nezaměstnaných lidí. I kvůli nim by totiž mohly přijít vlny migrantů. Dalším rizikem je ale i to, že se většina dětí bude rodit v rozvojových zemích.

Zvedne se i zájem o životně důležité suroviny – především o vodu a energie. Státy se podle odhadů budou snažit, aby k nim měly přednostní přístup a budou požadovat kontrolu nad přepravními cestami.

Světové soutěže o důležité suroviny

Evropa bude podle výhledu o suroviny z Blízkého a Středního východu, z Ruska, Afriky a Střední Asie soutěžit s jihovýchodní Asií včetně Číny. „Výrazné dlouhodobé snížení dodávek z Ruské federace lze potenciálně očekávat ve střednědobém horizontu,“ uvádí dokument.

„S touto zprávou budeme seznamovat naše alianční partnery v Bruselu,“ řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Dokument předpokládá, že česká armáda v příštích 20 letech bude nejčastěji nasazovat své síly mimo území Česka ve spolupráci se spojenci. Nevylučuje ale ani nasazení čistě národní třeba kvůli záchraně českých občanů nebo kvůli evakuaci ambasády.

ruudazvostravy ( 15. června 2015 21:02 )

 No kchůrva,to sou radosti,rači pr*dcat utopenou.

lunatic ( 15. června 2015 17:11 )

V podstatě s Vámi i souhlasím - mám totiž židovský původ...a děkuji,že kopete i za naše zájmy

anka ( 15. června 2015 17:11 )

no, zadarmo nam neda ani jeden.....ale kdyz se podivame na nejruzne problemy ve svete a kdo prispel nejakou castkou ku pomoci....amici casto prispivaji nejvic....rusko moc na charitu neni....to treba prodalo levneji zbrane do jizni ameriky, protoze pocitali s tim, ze se zeme budou vyvijet rudym smerem, ale co cert nechtel, z komunistu se stali paseraci drog s ruskejma zbranema a ted je v tech zemich neuveritelnej bordel

lunatic ( 15. června 2015 17:09 )

Mými vzory byly odjakživa pouze Severní Korea,Albánie,anebo i Kuba

honza54.. ( 15. června 2015 16:56 )

amerika je vřed a zničí celý svět

Zobrazit celou diskusi