Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Psychiatr Jan Cimický o sadistovi: Umučil koně, ohrozí i lidi

Autor: Tomáš Koníček - 
10. června 2015
05:00

Brutální jatka, která vyděsila všechny na Českolipsku. A nejen tam. Michal M. (23) zabil koně. Blesk získal jeho výpověď, kterou sdělil po svém zatčení. Podle psychiatra je tento člověk nebezpečný i lidem.

Že jde o velmi závažný případ, potvrdil Blesku psychiatr Jan Cimický. „Je to jedna z nejtěžších psychiatrických poruch, které vyžadují důslednou léčbu a případně i detenci,“ řekl Blesku Cimický, který si přečetl citace z výpovědi Michala M.

„Jedná se o primitivní osobnost, která není schopna zvládat své emoce,“ myslí si Cimický a pokračuje dál. „Zejména jde o stavy zloby, zuřivosti, pomstychtivosti a zjevné agresivity,“ vysvětluje Cimický.

Zároveň také upozorňuje na další nebezpečná fakta. „Jsou tu i sadistické rysy, kdy takový člověk musí týrat a ubližovat druhému – člověku nebo zvířeti – a potřebuje vidět strádání a utrpení. Přestane teprve, když je objekt nehybný, klidný, často mrtvý,“ řekl psychiatr.

Kriminalisté zadrželi Michala M. a umístili ho do cely předběžného zadržení. Když podali žádost na vzetí do vazby, státní zástupce ji zamítl a mladíka pustil na svobodu.

„Státní zástupce neshledal důvody vazby. Nemůže být dáno pouze obecné podezření. Musí být skutečnosti, které svědčí pro možnost, že pachatel uprchne, nebo bude ovlivňovat svědky, nebo dál páchat trestnou činnost,“ řekla Jitka Bojanovová, šéfka státního zastupitelství v České Lípě.

Její kolega neřešil ani přiznání Michala M., který potvrdil, že koně svázal už v minulosti. „On se přiznal, že koně svázal, ale nikoliv, že by použil zbraň. Přiznal se, ale není to jinak podloženo a nebyl za toto jednání pravomocně odsouzen,“ tvrdí Bojanovová.

Co řekl Michal M. policii:

„Před rokem jsem koně nalákal na rohlíky a dal mu smyčku kolem krku. Pak jsem ho uvázal ke stromu a svázal mu zadní nohy. Když jsem na něj chtěl nasednout, tak se utrhl, shodil mě a kopnul. Utekl jsem domů a řekl si, že za to, co mi udělal, se mu pomstím.“

„Teď jsem se pohádal v práci se šéfem a měl jsem hroznou zlost. Šel jsem kolem pastviny a viděl toho koně z loňska. Rozhodl jsem se, že ho zabiju, protože jsem si to slíbil už loni a tím ze sebe dostanu svůj hněv.“

„Toulal jsem se a hledal věci, které budu potřebovat večer na zabití koně. Večer jsem si pak připravil v ohradě provaz. Měl jsem ho asi 6 metrů. Také jsem si všiml, že tu leží dřevěný kůl. Pak jsem šel shánět něco, na co koně nalákám. Počkal jsem na tmu a u rodičů na zahradě vytrhal ze záhonu mrkev a ještě našel v králíkárně 40 rohlíků.“

„Když kůň začal jíst rohlíky a sklonil se, uvázal jsem mu provaz kolem krku a druhý konec ze stromu. Nebránil se. Udělal jsem to ještě jednou, aby mi neutekl jako minule. To už trochu cukal. Pak jsem mu svázal nohy a on se začal vzpínat a dusit.“

„Když se dusil, poodstoupil jsem a sledoval to. Trvalo to hodinu. Jeho boj se smrtí jsem se zájmem sledoval. Ze začátku jsem z toho měl radost a líbilo se mi to.“

„Pak jsem se rozhodl, že si z koně vezmu alespoň nějaké maso. Začal jsem mu odřezávat kůži na boku, abych se dostal na maso.“

cid2000 ( 29. července 2015 12:10 )

Bohužel, dnes je pseudo demokracie.Nic se mu nestane!!Za komančů by už dávno byl v ústavu pod dohledem v kleci pod práškama.Teď musíme jako společnost čekat dokud neprovede něco otřesného, ohavného hrůzného třeba na dětech,starých lidech než jej budeme moci oficiálně zadržet a zavřít do pěkného fešáckého blázince na doživotí ze,kterého sem tam jednou za čas uteče na víkend za zábavou!!!Politici po revoluci totálně změnili podmínky léčení bláznů!Je demokracie,takže je nemůže nikdo omezovat v lidské svobodě pohybu a léčba je jen na jejich rozhodnutí,zvážení!Stát je nesměl/nesmí omezovat podle Havla!!Proto se dnes drtivá většina bláznů léčí ambulantně!Dochází pro léky(kontroly),které stejně většina nebere tak jak má atd!Bohužel,demokracie v našem českém pojetí napáchala hrůzné škody v celé společnosti!Není možnost se bránit.Jsme dány do rukou osudu a těmto a jiným podobným maniakům,grázlům,mafiánům,zlodějům atd.Normální slušný člověk bude v této společnosti vždy v oslabení a vždy potrestán,že se třeba bránil atd.A naši politici měkouši,mazánkové,úředníčci jako Sobotka a spol a jiní vám nikdy,nikdy, nepomohou a neochrání zdravě fungující rodiny,poctivé občany v naší republice!!!Bohužel!

tgbb. ( 10. června 2015 12:10 )

Za současné vlády ČSSD jsou zloději a podobná individua pod její ochranou. Když ODS chtěla zavřít výkupny kradených kovů, tak to ČSSD smetla ze stolu. Tohodle krypla také pustili. Sadistických vražd přibývá.

pozorovatel2013 ( 10. června 2015 11:49 )

svoboda tisku a slova? v tomto státě to není!!!! je to horší jak za komančů.

jity ( 10. června 2015 11:47 )

Cimický snad neslouží v Dobřanech a nemůže za všechny trotly a magory co po světě chodí.

pozorovatel2013 ( 10. června 2015 11:47 )

tak pisi teď tomu, kdo děla adminu, proč mi stále vymazáváte moje příspěvky?

Zobrazit celou diskusi