Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno 22°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lékařská událost roku: Muži transplantovali lebku a skalp

James Boysen po zákroku
 (Autor: Youtube.com)
Autor: vk, shp - 
6. června 2015
08:13

Dlouho bojoval se zákeřnou rakovinou. Kvůli nemoci zůstal Američanovi Jamesi Boysenovi (55) v hlavě otvor, který vedl přímo k mozku. Už ho ale nemá! Stal se totiž prvním člověkem na světě, kterému transplantovali lebku a kůži na hlavě!

Zdravotní komplikace trápily vývojáře z Texasu už od dětství. Trpěl cukrovkou, k ní se později přidaly problémy s ledvinami, které mu nakonec selhaly. Když mu v roce 1992 transplantovali lékaři ledviny a slinivku, doufal, že už bude lépe...

Jenže přišla další rána – rozvinula se u něj vzácná forma rakoviny, která napadla hladké svalstvo pod lebkou. Boysen musel okamžitě podstoupit několik operací a zahájit ozařování. Po tom všem mu ale v hlavě zůstala obrovská díra. Opět mu navíc začaly selhávat ledviny i slinivka.

Lékaři se museli uchýlit k další transplantaci – při té se mu ale rozhodli voperovat nejenom postižené orgány, ale i lebku! „Je to mikrochirurgická procedura. Aby kostní a kožní tkáně přežily v novém prostředí, musíte cévy spojit pod mikroskopem velmi malými stehy, jsou dvakrát menší než průměr lidského vlasu,“ popsal plastický chirurg Michael Klebuc.

Naplánovat tak rozsáhlý a náročný zákrok trvalo expertům přes dva roky. Nakonec se to ale povedlo! Operace trvala dlouhých 15 hodin a zapojilo se do ní 12 lékařů a 40 dalších zdravotníků. A výsledek byl neuvěřitelný!

Ohromuje mě, jak skvěle se cítím, a budu navždy vděčný, že mám další šanci dělat znovu věci, které miluji, a být s lidmi, které miluji,“ září štěstím Boyson, který už má opět důvod k úsměvu. „Tolik vlasů jsem neměl, vypadá to daleko lépe,“ zavtipkoval si.

Video První světová transplantace lebky a skalpu. - Youtube.com
Video se připravuje ...

jaromir123 ( 6. června 2015 11:02 )

Tak jano999, stačí si udělat živn. list a již se budou penízky hrnout. Pak ještě nějaké zaměstnance a dát jim veeeeelký plat. A oni budou super spokojeni a nebudou pak ztrácet čas na Blesku s hloupými otázkami.

jana999 ( 6. června 2015 09:11 )

mě by spíš zajímalo proč není diskuze u těch 7 důvodů proč se nezvyšují platy. Je zajímavý, že dvě třetiny nedosáhnou průměrného platu a neměl by být průměrný plat ten, kterého dosáhne 50% zaměstnanců?

momoko ( 6. června 2015 08:35 )

jana52 ( 6. června 2015 08:27 )

 ... ten, kdo psal tento článek, trpí zřejmě také zákeřnou rakovinou ...mozku.. a na transplantaci lebky a skalpu teprve čeká

Zobrazit celou diskusi