Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jogurt jahůdka, plesnivá lahůdka. Makro prodávalo extra živé kultury

Autor: Daniela Soukalová, Andrea Ulagová - 
4. června 2015
18:18

Že žádná sleva není zadarmo, se přesvědčila zákaznice hypermarketu Makro v pražských Stodůlkách. Za akční cenu nakoupila tři smetanové jogurty Lahůdka, které měly vydržet minimálně do soboty. Už ve středu ji ale čekala pod víčkem plíseň. Svůj objev natočila na video, které poskytla Blesku.

„Byla jsem v Makru a koupila tři jogurty v akční ceně, s dobou spotřeby do 6. června. A toto na mě vykouklo,“ uvedla pro Blesk.cz zákaznice stodůlkovského Makra, která si přála zůstat v anonymitě. Vy si ale můžete prohlédnout video z jejího nákupu.

Video Plesnivé jogurty z Makra - Čtenářka Blesku
Video se připravuje ...

 

Kdo za to může?

Podle odborníků je při takových případech obtížné určit, u koho přesně se stala chyba. „Mohlo dojít ke kontaminaci jogurtu při výrobě nebo mohlo dojít k porušení chladicího řetězce při přepravě výroku, špatnému skladování. Těch variant je více,“ zmínil tiskový mluvčí státní zemědělské a potravinářské inspekce Petr Kopřiva.

Makro: Asi za to může mikroskopická trhlina

Makro nejdřív oficiálně mlčelo, jak mohlo nabízet v regálech plesnivé jogurty, které měly přitom minimální datum spotřeby až 6. června. Zákaznice ale tvrdí, že se přímo na prodejně dozvěděla, že jde o chybu výrobce, tedy Madety.

Madeta už stačila zkontrolovat pět vzorků stejných jogurtů, se stejným datem spotřeby, jako jsou k dostání v Makru. „V žádném z nich se plíseň nevyskytuje. Všechny tyto vzorky ještě následně nakultivujeme na stanovení plísní,“ řekla tisková mluvčí firmy Madeta Marta Faktorová. Podle ní není možné v tuto chvíli jednoznačně říci, zda k chybě došlo na straně výrobce, obchodního řetězce, při manipulaci, nebo při skladování.

Ve čtvrtek vpodvečer Makro nakonec zaslalo Blesku oficiální reakci. „Všechny produkty, které v našich prodejnách nabízíme, včetně potravin se slevou, prochází několikanásobnou kontrolou kvality a jsou pravidelně kontrolovány i v prodejně. V tomto případě pravděpodobně došlo k mikroskopickému poškození obalu, které ani při podrobné kontrole nelze odhalit. Zákaznici samozřejmě vrátíme peníze,“ zmínil jeho mluvčí Ivan Tučník.

V jogurtech na výrobní lince Madety žádná plíseň není. Firma to doložila tímto snímkem. V jogurtech na výrobní lince Madety žádná plíseň není. Firma to doložila tímto snímkem. | Madeta

S reklamací nečekejte

Nakoupené potraviny, i když jsou ve slevě, či pokud mají po datu spotřeby, musí být poživatelné. Pokud nejsou, spotřebitel má právo je reklamovat. Uplatněte nárok na reklamaci co nejdříve a požadujte peníze zpět.

Nejsnadnější je mít uschovanou účtenku, která prokáže, kdy a co jste nakoupili. Pokud nemáte účtenku, je možné využít výpis z účtu (v případě platby kartou). Pokud se jedná o výrobek daného řetězce s logem, máte výhodu. V krajním případě lze využít svědecké výpovědi, že jste zboží nakoupili v daném obchodě.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jelinek1 ( 4. června 2015 16:45 )

Utratím v makru pár milionů za rok ale ten koutek je označený jako výprodej zboží kde je zboží s krátkou dobou trvanlivosti nebo z rozdělaných balení ,takže nikoliv akčních jak je výše uvedeno . K vůli takovým nebeským zákaznicím doporučuji aby se vždy v Makru podívali pod víčko když si zase něco jak se u nás říká z úhynu koupí. Nedivil bych se paní kdyby Makro nechtělo reklamaci uznat ale to neuvádí.Takhle se jen pokusila dostat na stránky našich nejčtenějších novin jako ten asi vykouřený inspektor přes kůžičky a potraviny(že ale máme celebrity).Jen se divím že se paní nevyfotila spolu s jogurtem .

Zobrazit celou diskusi