Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ministr Němeček trvá na odvolání ředitele dobřanské psychiatrie

Autor: ČTK - 
1. června 2015
19:04

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček  se dnes sešel se zaměstnanci psychiatrické kliniky v Dobřanech, kteří nesouhlasí s jeho rozhodnutím odvolat ředitele Vladislava Žižku. To ministr učinil minulý týden poté, co nemocnice propustila muže, který v květnu ubodal knihovnici. Němeček však své rozhodnutí měnit nehodlá.

Zaměstnanci již dříve uvedli, že jsou ochotni kvůli řediteli vyhlásit i stávkovou pohotovost. Němeček prohlásil, že o této věci s nimi nemluvil, dnešní jednání ale podle něj asi nebylo konečné.

Na dotaz ČTK, zda je možné, aby se do výběrového řízení na ředitele znovu přihlásil i ten odvolaný, ministr řekl, že přihlásit se může každý. Trvá ale na tom, že propuštěním pacienta, který později vraždil, se stala chyba.

Jedna z dobřanských primářek Eva Navrátilová ČTK řekla, že do pátku nepodniknou zaměstnanci žádné kroky. V petici na podporu ředitele uvádějí, že jsou připraveni ke stávce, případně k podání výpovědí.

„Musím říct, že ne na všem jsme se shodli,“ řekl ČTK ministr. Lidé z petičního výboru podle něj trvali na tom, že postup léčebny byl naprosto v pořádku. „Já si to nemyslím,“ uvedl Němeček. Podle něj měli tamní lékaři možnost nedobrovolnou hospitalizaci potenciálně nebezpečného pacienta minimálně prodloužit.

Se zaměstnanci z Dobřan se prý ale shodl na tom, že je žádoucí, aby se situace v této psychiatrické nemocnici zklidnila. „Jsem připraven diskutovat s nimi o dalšími postupu ministerstva vůči léčebně,“ řekl. Výběrové řízení na nového ředitele bude podle něj vyhlášeno v nejbližších dnech.

Němeček dodal, že jeho kritika nic nemění na tom, že odvolaný ředitel udělal v léčebně velký kus práce, pokud jde o ekonomickou stabilitu zařízení. „Bylo by dobře, aby nový ředitel na ta pozitiva navázal,“ dodal.

Devětadvacetiletý muž z Plzně, který se podle médií v minulosti léčil na psychiatrii a trpěl bludy, byl v Dobřanech proti své vůli hospitalizován začátkem roku.

Propustili ho před tím, než o jeho dalším setrvání v instituci rozhodl soud, který čekal na znalecký posudek. Muž před týdnem ubodal mladou ženu v knihovně v Horní Bříze na Plzeňsku.

Po loňské vraždě ve škole ve Žďáru nad Sázavou jde už o druhý případ v relativně krátké době, kdy zabíjel člověk propuštěný z psychiatrické léčebny. Němeček soudí, že by měla existovat i lepší evidence lidí, kteří potřebují péči psychiatrů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi