Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Džihádisti míří k turecké hranici: Dobyli další syrské město

Džihádisti z Islámského státu na severu Sýrie
Džihádisti z Islámského státu na severu Sýrie  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
31. května 2015
17:17

Postupují a opět se brzy mohou ocitnout na samých hranicích Evropy. Bojovníky Islámského státu se v Sýrii nedaří zastavit, nyní míří k hranicím s Tureckem! Po antické perle v syrské poušti Palmýře dobyli další město, tentokrát na severu Sýrie. A zatímco Kobani jim nakonec odolalo, není jasné, zda do Evropy neproniknou jinudy!

Bojovníci radikálního hnutí Islámský stát (IS) dnes po střetech s protivládními povstalci dobyli na severu Sýrie další oblast poblíž turecké hranice, město Sauran a okolní vesnice. Uvedla to exilová skupina syrských ochránců lidských práv. Islamisté tak mohou od nynějška pokračovat směrem na sever až k přechodu na syrsko-tureckou hranici.

Skupina, která situaci monitoruje z Londýna, soudí, že další na řadě je město Azáz. To leží asi deset kilometrů dál na sever. Jeho dobytí by znamenalo, že se příslušníkům Islámského státu otevře cesta k hraničnímu přechodu Báb as-Salám.

Islámský stát, který se zmocnil rozsáhlých území nejen v Sýrii, ale také v Iráku, v posledních týdnech rychle postupuje. Před několika dny dobyl starobylé město Palmýra ve střední Sýrii.

Proti Islámskému státu bojuje jak mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy, tak syrský režim, kurdské síly a konkurenční protivládní povstalci. Agentura Reuters uvedla, že Američané a jejich spojenci od soboty uskutečnili 17 leteckým útoků proti pozicím IS v Sýrii a Iráku.

Po dobytí Palmýry se přitom pod kontrolu IS dostalo přes 95 000 kilometrů čtverečních syrského území, což je polovina Sýrie. Jde ale spíš o řídce obydlené oblasti, větší a ekonomicky významnější města jsou na západě země. IS ale ovládá téměř všechny syrské zdroje ropy a plynu.

Oblasti kontrolované bojovníky Islámského státu Oblasti kontrolované bojovníky Islámského státu | Reuters

fotrpjotr ( 1. června 2015 04:50 )

Až to isis z větší části dobije,tak tam vletí američtí zbabělci a letecky dokonají zkázu.Za odměnu do Evropy pošlou tisíce syrských uprchlíků.

cicihala ( 31. května 2015 23:31 )

kiwi65 ( 31. května 2015 21:53 )

 Se zase amíkům trochu nedaří,copak za tím asi stojí???

alex0800 ( 31. května 2015 20:15 )

 Zajímavé, že když USA útočili na civilní osoby při "prosazování svobod a demokracie" za arabského jara v mnoha arabských zemích, bombardovali i 60x denně a teď umí jen 17x za víkend? S jejich bezpilotními drony a bezchybnou "ultra" technikou?? . . Pročpak nezastavují JIMI PLACENÉ BOJOVNÍKY IS, KTERÝM DALI MILIARDY USD?? ŽE BY JEJICH SPOLEČNÝM CÍLEM BYL VPÁD DO EVROPY PRO JEJÍ DESTABILIZACI A KONEČNOU KOLONIZACI?? . . USA A JEJICH NEUSTÁLÁ POLITIKA LŽÍ A PROPAGANDY JIŽ NEZABÍRÁ.. POSÍLEJME UPRCHLÍKY "ARABSKÉHO JARA" K TVŮRCŮM TÉTO KRIZE, TEDY DO USA A IZRAELE ;-)

oliiiii3 ( 31. května 2015 20:10 )

Nebude dlouho trvat. a budem i mi utikat z nasich domovu,politici ty neudelaji nic a jeste je budou brat k nam a davat chudackum penize.

Zobrazit celou diskusi