Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Česká krvácející socha rozčílila komunisty v Bruselu: Chtějí ji nechat odstranit

Autor: ljš, ČTK - 
28. května 2015
15:48

Druhá Entropa! Česká socha už zase hýbe Bruselem. Poslancům extrémní levice se nelíbí dílo od české skupiny Pode Bal. Umělci se inspirovali tématem železné opony a smrtí člověka, který se přes ni jako jeden z mnoha v době totality snažil dostat.

Podoba díla, které zachycuje krvácející postavu a přihlížející pohraniční hlídku, vadí skupině levicových poslanců. Parlamentní služba vyzvala k okamžitému odstranění díla, zatímco zhruba dvacítka zákonodárců vyzvala předsedu europarlamentu Martina Schulze, aby výstavu podpořil.

Video Česká krvavá socha v Bruselu naštvala komunisty: Stydí se za totalitní zločiny? - David Vaníček
Video se připravuje ...

"Tvrdí, že podoba instalace se rozchází s původně předloženými plány. Není tomu tak, dílo vypadá přesně tak, jak bylo avizováno. Požadovali po nás, abychom ho odstranili, zůstane ale na místě podle plánu do 2. června. Je to ostuda, zvláště ve chvíli, kdy sem přijela rodina mladého muže, který tehdy na hranicích zemřel," řekl dnes jeden z autorů sousoší, Petr Motyčka. Oficiálním důvodem je tak odlišnost konečné podoby díla od jeho návrhu, za stížností však stojí radikální levice.

 

"Dílo má být odstraněno pod záminkou vizualizace krve, která vytéká z těla oběti. Je to smutné a směšné zároveň, neboť právě totalitní režimy jsou na prolévání krve postaveny," řekla europoslankyně Michaela Šojdrová. "Není to tak dávno, co se podobná dramata odehrávala na hranicích uvnitř Evropy. Neměli bychom zapomínat!" dodala.

Šojdrová je jednou z asi dvacítky signatářů dopisu, ve kterém se europoslanci obracejí na Schulze s žádostí o pomoc, neboť parlamentní služba již vybídla k okamžitému odstranění díla. K tomu ale umělci přistoupit nehodlají. Dopis, který byl již do Schulzovy kanceláře odeslán, podepsali mimo jiné čeští europoslanci Jaromír Štětina a Pavel Svoboda nebo jejich slovenský kolega Miroslav Mikolášik.

Instalace připomíná smrt Hartmuta Tautze, který se pokoušel v roce 1986 jako osmnáctiletý uprchnout z tehdejšího východního Německa přes Československo do Rakouska. Při přechodu hranic ho roztrhali psi, které na něj poslala pohraniční hlídka pouhých 22 metrů od hranice se svobodným světem. Vojáci Tautze našli ležícího, neposkytli mu však pomoc, ale vyslýchali ho a prohledávali okolí. Tautz druhý den zemřel v důsledku obrovské ztráty krve. Za jeho smrt nikdo nebyl souzen ani obviněn. Členové hlídky dnes žijí ve věku 48 a 51 let v Česku a na Slovensku.

Dílo je instalováno na promenádě před vstupem do Evropského parlamentu v souvislosti s konferencí, kterou uspořádala Platforma evropské paměti a svědomí. Ředitelka platformy Neela Winkelmannová kontaktovala Pode Bal s žádostí o vytvoření díla k tématu železné opony a zločinů s ní spojených, jimiž se konference zabývá. Pode Bal již dříve ve svých dílech reflektoval současné vnímání minulosti a především komunistických zločinů.

Dílo je podle svých tvůrců inspirováno historickou událostí i současnou politickou situací v Evropě. Výjevu se smrtí Tautze přihlížejí zvířátka, která mají tváře Karla Marxe, Vladimira Putina či populárního levicového filozofa Slavoje Žižeka. Zem, na níž mladé Tautzovo tělo spočívá, provrtávají červi s tváří Noama Chomského, další osobnosti s velkou popularitou, jejíž levicové smýšlení ale autoři výtvarné kompozice také vnímají jako nebezpečné pro budoucnost.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

eliska963852 ( 29. května 2015 09:09 )

Koho zesměšňuje, toho utýraného mladíka?

eliska963852 ( 29. května 2015 09:07 )

Ta socha mě děsí, ale vystihuje thdejší události.

sibuna ( 29. května 2015 09:05 )

Máš pravdu v tom, že se socha nemusí líbit, ale taky by neměla zesměšňovat. A tohle "dílo" je dehonestující a pokud se na něj podívá člověk, který o tom případu nic neví, určitě to nepojme jako poukaz na zločiny komunismu, ale spíš jako podivné seskupení, které nevypovídá naprosto o ničem, snad jen o schyzofrenních pochodech v hlavách oněch umělců. Pokud ovšem není někde poblíž náležitý popisek, který seznamuje diváky s tím, co tohle "dílo" vyjadřuje.

eliska963852 ( 29. května 2015 08:41 )

Být příbuzným tohoto hocha, tak na sochu kašlu, ale vyhledám žijící vrahy. Socha se nemusí líbit, ale poukazuje na zločiny komunismu, které se musí připomínat, už proto, že jejich oběti žijí v bídě a jejich aktéří berou nehorázné důchody.

sibuna ( 29. května 2015 08:20 )

Kdyby se jednalo skutečně o umělecké ztvárnění případu, jistě by nebylo námitek s jeho umístěním. Ale tenhleten paskvil spíš uráží a být příbuznou onoho hocha, tak o jeho odstranění požádám taky! Tady nejde o uctění památky zemřelého, ale spíš o výsměch.....

Zobrazit celou diskusi