Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Výherce miliard v ohrožení: Kolik lidí může prozradit jeho jméno?

Odhalení totožnosti miliardáře je více než pravděpodobné.
Odhalení totožnosti miliardáře je více než pravděpodobné.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ryc, tho - 
20. května 2015
20:09

Výhra Čecha 2,466 miliardy korun v loterii Eurojackpot budí emoce. Sazka tvrdí, že identitu výherce bude znát ve firmě jediný člověk. Jak to ale bude dál? Blesk zjistil, že odhalení totožnosti miliardáře hrozí v bance.

V bance se o totožnosti výherce dozví nejméně jeden člověk. Podle zákona totiž nemůže na běžném účtu jen tak přistát dva a půl miliardy. Všechny banky disponují složitými počítačovými programy, které umí odhalit neobvyklou finanční operaci. Systém upozorní, že je třeba »manuální verifikace« přijetí částky. Oddělení platebního styku pak pozastaví převod peněz a kontaktuje bankovní bezpečnost, kde bude muset výherce doložit, jak k penězům přišel. Konkrétní pracovník tedy uvidí doklady o výhře.

Prozrazení totožnosti dál se ale prý novopečený miliardář bát nemusí. „Naši pracovníci jsou vázáni přísnou mlčenlivostí. To platí pro všechny finanční ústavy a vyplývá to i ze zákona o bankovním tajemství,“ říká tiskový mluvčí České spořitelny Marek Pšeničný. Výherci pak banka doporučí přechod do tzv. privátního sektoru. Velké finanční ústavy mají mezinárodní sekce, které o miliardáře pečují.

Výherci by pak byl přidělen privátní bankéř, který už by se ho neměl na původ jmění ptát. Dozví se pouze, že banka ověřila, že nepochází z trestné činnosti. Pohovoru s oddělením bezpečnosti se výherce nevyhne ani v případě, že si nechá posílat výhru po nižších částkách. „Systém je nastaven tak, že odhalí i podobný řetězec ,podezřelých′ transakcí,“ upozorňuje Pšeničný.

Psycholog Jiří Jelen: Prozradí se utrácením

Je-li to člověk s normálními rozumovými schopnostmi, je schopen své tajemství udržet navěky a riziko, že o tom sám bude mluvit, není tak vysoké jako to, že informace unikne jiným kanálem. Problém ale je, že se může prozradit nepřímo, až začne peníze investovat. To bude náročné. Měl by investovat do věcí, které nebudou příliš nápadné. Když začne nakupovat ve velkém, bude hned ve svém sociálním okolí podezřelý.

mirkazam ( 4. června 2015 15:04 )

honza54...a třetí den celá republika ,a už po něm pujdou...

mirkazam ( 4. června 2015 15:02 )

nicnezpravda....mám dojem,že to,kdo to vyhrál není tvůj problém.A jestli je výherce bez zubů,tak to tě trápit nemusí. Ten si teď může nechat vyrobit zuby se zlata,a takový závistivci jako ty se můžou podělat !!!

ladybug ( 21. května 2015 05:58 )

Zajímavé, v Kanadě by jeho fotka byla všude v novinách, televisi. Lidé se s výhrami netají.

nicnezpravda. ( 20. května 2015 23:47 )

Výherce už dal rozhovor v jednom článku..je to 51letý chlap ze Zlína,který nikdy nepracoval a ve vězení seděl asi 5tkrát,k tomu neplatil alimenty a seděl i za ublížení na zdraví..teď mu hrozilo,že skončí jako bezdomovec a potom co vyhrál už plánuje,kde si postaví palác..ve Zlíně už vědí o koho jde..sám i řekl,z jakého domu,co se má bourat je..identitu nechce zveřejnit,ale je to člověk s vizáží bezdomovce,jak ho popsali..skoro bez zubů..je zajímavé,že i minulý vítěz velké částky byl bezdomovec...ale tenhle je k tomu recidivista..výhru si nezasloužil..

aokana ( 20. května 2015 22:55 )

ale viete čo je zaujímavé, že keď niekto vyhrá velké prachy na západ od Českých hraníc alebo ešte ďalej aj v USA,dávajú nám to ako hlavné správy, tam nemajú problém s identitou ?

Zobrazit celou diskusi