Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Aktivisté protestovali proti kožešinám: Přinesli i lišku staženou z kůže

Autor: ČTK - 
19. května 2015
17:05

Na odvrácenou tvář módního průmyslu a zabíjení zvířat kvůli luxusním oděvům dnes upozornili aktivisté na Staroměstském náměstí v Praze. Kritizují, že v Česku existuje 11 kožešinových farem chovajících lišky, norky a činčily. Zvířata prý žijí ve špatných podmínkách, v holých drátěných klecích, což je podle aktivistů týrání. Proto v centru metropole uspořádali módní přehlídku, kde modelky předvedly kožichy a kožešinové doplňky a jedna z nich jako symbol protestu držela zabitou staženou lišku.

Aktivisté usilují o zákaz kožešinových farem na území ČR, většina jich je na Moravě. Ministerstvo zemědělství ale tvrdí, že šetření veterinárních inspektorů nepotvrdilo informace o špatných podmínkách chovaných zvířat. Přesné číslo o počtu usmrcených kožešinových zvířat není k dispozici, protože se údaj oficiálně neeviduje. Podle informací chovatelů kožešinových zvířat je v Česku ročně usmrceno 10 až 13 tisíc norků a podle aktivistů více než deset tisíc lišek. 

Spolek OBRAZ – Obránci zvířat chce lidem podle mluvčího Daniela Cao ukázat, že za každým kožešinovým límcem se skrývá jedna zabitá a z kůže stažená liška. „Snažíme se apelovat na odpovědné politiky a zejména na ministra zemědělství Mariana Jurečku, aby konečně podal návrh na změnu legislativy a zakázal chovy v kožešinových farmách v ČR,“ řekl ČTK Cao. 

Dodal, že aktivisté Jurečku opakovaně vyzvali k jednání a v nejbližších měsících mají naplánovanou schůzku. Odkazují se také na průzkum agentury CVVM z roku 2013, v němž se 68 procent Čechů vyjádřilo pro zákaz kožešinových farem. Zákaz chovu zvířat na kožešiny platí v 11 evropských zemích.

ikolop ( 20. května 2015 01:09 )

"NE" vraždění zvířat !

eliska963852 ( 19. května 2015 17:37 )

Zrůdné, je pře spousta umělých kožešin.

Zobrazit celou diskusi