Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Američané zabili jednoho z velitelů ISIS: Měl na starost obchod s ropou

Americké speciální jednotky zaútočily ve východní Sýrii a zabily vysoce postaveného velitele ozbrojenců z hnutí Islámský stát (ISIS) Abú Sajjáfa. (ilustrační foto)
Americké speciální jednotky zaútočily ve východní Sýrii a zabily vysoce postaveného velitele ozbrojenců z hnutí Islámský stát (ISIS) Abú Sajjáfa. (ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
16. května 2015
15:55

Americké speciální jednotky zaútočily ve východní Sýrii a zabily vysoce postaveného velitele ozbrojenců z hnutí Islámský stát (ISIS) Abú Sajjáfa. Sajjáfovu ženu prý Američané zadrželi a převezli do svého vojenského zařízení v sousedním Iráku.

Podle Bílého domu byl útok nařízen přímo prezidentem Barackem Obamou. Sajjáf údajně zastával v islamistickém hnutí velmi významné postavení, měl na starosti finanční operace i kontrolu obsazených ropných a plynových polí.

Americké komando proniklo do východní Sýrie vrtulníky.

Jak uvedl americký ministr obrany Ash Carter, žádný z vojáků nebyl zabit ani zraněn. Sajjáf, známý také jako Muhammad Šalabí, zemřel při přestřelce s příslušníky speciálních jednotek. „Operace je další významnou ranou pro ISIL,“ dodal Carter. ISIL je zkratkou pro Islámský stát v Iráku a Levantě, kterou islamisté dříve používali.

 

realistaii. ( 17. května 2015 00:48 )

Američané vpadnou bránit, jednou budeme šťastni!!!To si na mě vzpomeneš. Ruská letadla jen hecují a šmírují, známá věc.

santikxauz ( 16. května 2015 18:50 )

Zajímavé,když ruské letadla letí v mezinárodním prostoru,tak je napadnou stíhačky NATO,že se údajně blíží k jejich hranicím a američtí agresoři vpadnou do cizího státu a to je v pořádku.

zlymikes ( 16. května 2015 16:32 )

Američané zabili jednoho z velitelů - a pak se někdo diví, že oni to chtějí také obráceně

Zobrazit celou diskusi